KARFIOLOS CUKKINIS PITE

  • 2014.10.13.
  • 2

Ismét húsmentes volt nálunk a hétfő, egy nagyon finom karfiolos receptet készítettem. Még tavasszal ettem egy hasonló Alíznál, de mivel neki most sokkal fontosabb dolgai vannak a pár hónapos kislányával, mint recepteket írjon, így nagy vonalakban követtem az övét, amit akkor éppen címszavakban elmondott, a többit pedig magam hozzáadtam. Alíz, ezer köszönet érte! Mivel egy ideje a finomított cukor és liszt fogyasztásunkat is drasztikusan csökkentettük, zsemlemorzsa és finomliszt helyett zabpelyhet és teljes kiőrlésű zablisztet használtam. Nagyon finom lett így is! Fontos, hogy a karfiol sütésén ne spróljunk időt. Mint minden zöldségnél, de a karfiolnál különösen igaz, hogy az íze sokkal intenzívebb és zamatosabb sülve, mint főve. Érdemes próbát tenni vele például
egy egyszerű karfiol levesnél is.És még egy dolog miatt imádom ezt a receptet: ha valaki nem szereti a cukkinit, vagy éppen nincs szezonja, nyugodtan helyettesítse sárgarépával, fehérrépával, sőt lehet használni vegyesen karfiolt és brokkolit is.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek formához (kivehető aljú nem jó) :1 nagy karfiol1-2 ek olaj1 kis cukkini4 tojás2 ek zabpehely1 ek teljes kiőrlésű zablisztkis csokor friss petrezselyemkevés friss metélőhagyma1 kis fej hagyma100 gr Gruyere sajt2 ek mascarpone vagy natúr krémsajtsóbors1 teáskanál őrölt paprika1 teáskanál olíva olaj1-2 tbsp szezámmagA sütőt melegítsük elő 180 fokra. Vegyünk elő egy sütőlemezt, fektessünk rá egy nagyobb darab alufóliát. A karfiolt mossuk meg, a leveleit szedjük le, hagyjuk egészben, helyezzük a fóliára, majd sóval, borssal kevés olíva olajjal dörzsöljük be. Tekerjük be a fóliába szorosan majd 30-40 perc alatt süssük puhára.
Hagyjuk a fóliában langyosra hűlni, majd vágódeszkán a karfiol rózsáit aprítsuk fel nagyobb darabokra. Tegyük egy tálba, majd tegyük félre és hagyjuk tökéletesen kihűlni.
Közben a cukkinit mossuk meg, majd héjával együtt reszeljük le durva felületű reszelőn
egy tálba. Adjuk hozzá a lisztet, zabpelyhet, tojásokat, finomra vágott hagymát, petrezselymet, snidlinget, mascarponet, reszelt sajtot, fűszereket. Keverjük össze alaposan, majd tegyük félre 5-10 percre, hogy a zabpehely felszívja a folyadékot és kissé megpuhuljon. Ezután óvatosan keverjük hozzá a kihűlt karfiolt.A sütőformát olajjal kenjük meg, majd szórjuk meg szezámmaggal bőségesen. (így nem fog beleragadni a piténk a formába). Öntsük bele a masszát és süssük 35-40 perc alatt készre. Kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük megfelelően átsült-e.
Ezután hűtsük langyosra majd óvatosan borítsuk ki rácsra. Cikkekre vágva friss salátával tálaljuk.

Címkék

Karfiol Cukkini Vega