Töltött paprika

  • 2015.08.15.
  • 2

Úgy gondoltam ez egy olyan recept, amit mindenki tud. De a hozzám érkezett levelek elárulták, hogy ez közel sincs így.
Bizony sokan csak mostanában szánták rá magukat, hogy főzzenek a családnak, hiszen ahogy tudatosul az emberben, hogy felnőttünk, szeretnénk mi magunk elkészíteni kedvenc ételeinket, rögtön eszünkbe jut, hogy elfelejtettük a mamától ellesni a trükköt, a receptet.Éppen ezért egy hagyományos töltött paprika recepttel szeretnélek benneteket meglepni, ami az ahogyan én is ellestem annak idején, amikor még nem is tudtam, sőt nem is sejtettem, hogy milyen jól tettem, hogy állandóan ott lebzseltem a konyhában.
Hozzávalók:10-12 db húsos paprika úgynevezett TV (tölteni való) paprika50 dkg sertéstarja6 dkg rizs1 egész tojás2 dkg vöröshagymaegy késhegynyi törött bors5 dkg cukor6 dkg zsír4 dkg liszt1-1,5 kg paradicsom, vagy 7 dl üveges sűrű paradicsom, vagy 10 dkg sűrített paradicsom1 liter csontlé vagy húslevesA tarját kicsontozzuk és a csontot 1-2 órán keresztül főzzük. A paprika töltelékéhez a húst ledaráljuk, és sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a tojást, és a rizst. Alaposan összegyúrjuk. A paprikákat megmossuk, a végét levágjuk, és a magokat, valamint a vastag ereket eltávolítjuk. Az így előkészített paprikákat megtöltjük az elkészített töltelékkel, és egy lábasba tesszük. Ha marad ki töltelék formázzuk belőle gombócokat, és azt tegyük a paprikák mellé. A csont levest ráöntjük, és nem túl nagy lángon, majdnem puhára főzzük. Közben nem túl űrű paradicsommártást készítünk és hozzáöntjük a paprikához. Hogy szét ne essenek a paprikák inkább csak rázogatjuk, nem keverjük. Ekkor már teljes puhulásig főzzük. Tálalás előtt kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük utána.A paradicsom mártást úgy készítjük, hogy a paradicsomot összevágjuk, kivágjuk a nem bele illő részeket, és fel tesszük főni. Amikor a héja már penderedik. lepasszírozzuk, hogy paradicsomlét nyerjünk.A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk amit felöntünk a paradicsomlével, és kiforralunk, majd csipet sóval és cukorral ízesítjük. Vagy a sűrített paradicsomot hígítjuk fel vízzel, és azzal öntjük fel a rántást. Továbbiakban úgy járunk el mint a friss paradicsomnál.Kínálhatjuk magában a mártással, vagy tovább bővíthetjük a fogást sós vízben főtt krumplival.