Gyömbéres sütőtöktekercs ricottás töltelékkel

  • 2015.10.29.
  • 7

A sütőtök fénykorában mi más is készülhetne édesség gyanánt, mint valami sütőtökös finomság, amit kis gyömbérrel bolondítottam meg, hogy erősítse az immunrendszerünket. Olyan jól sikerült, hogy már nincs is belőle, és tegnap délben sült csak ki. Nagyon gyorsan fogyó édes ez. Alapanyag egy violin sütőtök, az, aminek a sziluettje egy hegedűre hasonlít. Egy az egyben bedobtam a forró sütő aljára, míg sült a paradicsomos-sonkás-mozzarellás lasagne,
és kb 40 perc alatt készre is sült, anélkül, hogy csakis ennek gyújtottam volna be a sütőt. 2 az 1-ben. A sütőtök annyiféleképpen hasznosítható, és most van szezonja, mindenféle formában készülhet, a rengeteg lehetőség közül nem maradhat ki egy édes kis finomság sem. Mihez készült mindez? Ahhoz a kevés ricottához, ami a hűtőben árválkodott egy ideje.
Hozzávalók:90 g rozsliszt230 g sült sütőtökpüré3 tojás100 g cukor (barna, fehér, kókuszvirág)1/2 ujjnyi friss gyömbér1 teáskanál fahéj1-2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék1 teáskanál sütőpor1 teáskanál szódabikarbonaa krémhez:200 g ricotta/krémes túróporcukor ízlés szerintporcukorvajA tojásokat a cukorral habosra keverjük a robotgéppel, a száraz hozzávalókat egy másik tálban összekeverjük. A felvert tojásokhoz keverjük a sütőtökpürét és a lereszelt gyömbért, még mindig robotgéppel, majd egy fakanállal hozzádolgozzuk a száraz hozzávalókat is. Egy sütőtepsit letakarunk egy sütőpapírral, amit aztán bevajazunk, erre öntjük a piskótánkat, amit egyenletesen eloszlatunk a tepsiben.175 C-os tepsiben 10-15 perc alatt készre sütjük.Ezalatt egy tiszta konyharuhát terítünk a munkafelületünkre, majd alaposan beszórjuk porcukorral. A megsült piskótát erre a porcukros konyharuhára borítjuk, és fel is tekerjük azonnal, így hagyjuk kihűlni.Miután kihűlt, kitekerjük, megkenjük a porcukorral elkevert ricottával, és szorosan feltekerjük ismét.Tálaláshoz megszórjuk pocukorral, és kész is.
A végeredmény egy nagyon krémes, puha és különleges ízvilágú, naaagyon gyorsan fogyó édesség, amit nem érdemes kihagyni az őszi menükínáltatból!