Kapros túrós lepény

  • 2015.07.05.
  • 5

A receptet
Innen
szereztem, nagyon megtetszett, hogy nem édes, és amolyan azonnal bekapós finomságról volt szó, az első adandó alkalommal be is szereztem a hozzávalókat, és tessék, már felfalásra is került, ráadásul elég gyorsan. Sajnos estére készült el, amikor a fények nem a legjobbak, reggelre pedig már alig volt belőle, így bocsánat a fotókért, az ízek csodásak, nem kell megijedni. Annyit adtam hozzá az eredeti recepthez, hogy kaporral gazdagítottam a túrókrémet, és megérte. A tészta gyorsan megkelt és valószínű többször fogok ehhez hozzányúlni, mert roppant finom, levegős és ízes.Hozzávalók:a tésztához:250 g simaliszt1 evőkanál zsírcsipet só1 kis tojáskb. 1,2 dl tej20 g friss élesztő1 kávéskanál cukor1 teáskanál lisztzsemlemorzsa a szóráshoza töltelékhez:1 kg túró/ricottakevés kenyérmorzsa ha túl híg lenne1 csipet só3 tojás + 1 tojás fehérjeTetejére:1 kis pohár tejföl1 tojás sárgájaA tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, simára keverjük az egy teáskanálnyi liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
A többi hozzávalót a robotgép táljába mérjük, ha az élesztő felfutott, azt is a tálba öntjük, és a dagasztókarral homogén tésztává gyúrjuk, majd kb 8-10 percig dolgoztatjuk még a gépet. Azután a tálat letakarjuk folpackkal, majd a duplájára dagasztjuk a tésztát, amihez ezesetben kb 30 perc elég is.Ezalatt elkészül a töltelék is, amihez a túrót tálba tesszük, villával áttörjük, sózzuk, majd ha túl lágynak ítélnénk meg a túrót, akkor kevés kenyérmorzsát adunk hozzá.
A tojásokat valamint a tojásfehérjével villával felverjük, és azt is a túróhoz keverjük.
A megkelt tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe igazítjuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és rásimítjuk a tölteléket.
A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, majd egyenletesen elosztjuk a tölteléken.
A lepényt 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 45-50 perc alatt készre sütjük.
Nagyon ízletes, főleg melegen!!

Címkék

Reggeli Kapor Ricotta