Vaniliás bazsalikomfagylalt különleges sherrys balzsamecetes karamellöntettel

  • 2015.06.07.
  • 8

Egy igazán különleges fagyit készítettem a napokban, aminek igen nagyon örülök. Nem kell megijedni tőle, mert nem bizarr a bazsalikomíz. Ha nagyon meg kellene mondanom, mihez hasonlít a fagyi íze, akkor a marcipánhoz hasonlítanám. Persze érződik a bazsalikom is, és a színe...olyan, mint a pisztáciáé. Ami igazán kiegészíti ezt a hűsítő édességet, az a sherrys balzsamecetes karamellöntet, ami bármilyen gyümölcssalátában megállja a helyét.
Hozzávalók:250 ml tejszín250 ml tej2 tojás2 tojás sárgája75 g cukor1 citrom leve és reszelt héja1 vaniliarúd kivájt magjai30 bazsalikomlevéla karamellöntethez:80 ml balzsamecet100 ml sherry35 g cukorA vaniliarudat felhasítjuk, a magjait kivájjuk, és 200 ml tejjel és tejszínnel elkeverjük, feltesszük főni, majd hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját és a két tojást a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan csurgatva hozzá a tejet, tovább verjük, ezután a krémet feltesszük lassú tüzön főni, mindaddig, míg krémes állagú nem lesz. Hozzáreszeljük a citrom megmosott héját, majd a kifacsart levét is.
A bazsalikomleveleket megmossuk, megszárítgatjuk, majd a megmaradt 50 ml tejjel együtt leturmixoljuk, ezt is a krémhez keverjük, az egészet egy alacsony peremű tálkába öntjük, és mélyhűtőbe toljuk legalább 6 órára, kétszer háromszor átkeverve.A karamellöntethez a cukrot egy serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük a balzsamecettel, elkeverjük, hozzáöntjük a sherryt is, és addig főzzük lassú tűzön, míg sűrű állagúvá nem válik.Friss gyümölccsel és a fagyival együtt csodás harmoniát alkot!