Karamellizált tökmagos parfé kendermagolajjal

  • 2015.06.02.
  • 9

Egy fagyigép nélküli recepttel kezdem a fagyiknak szentel receptsorozatom, amit bárki el tud otthon készíteni mindenféle gond nélkül, és élvezheti ezt a fantasztikus ízvilágot, amiben a
pirított majd
karamellizált tökmag domináns szerepet játszik. Azonnal felkeltette a kíváncsiságom, miután végiglapoztam azt a fagyis könyvet, amire sikerült jó áron szert tennem. Ezt szemeltem ki kezdésnek, csak tökmagra kellett lelnem valahol, és a múltkor mi volt pont akciós abban a boltban, ahova a bevásárlás végett járunk? Tökmag! Ráadásul beállított a nagy meleg is végre, kinek van ilyenkor kedve a tűzhelybe begyújtani. A fagyigépbe inkább...bár ehhez még az sem kell. Eljárása nagyon eccerűűűű, kihagyhatatlan! Minden adott volt tehát ahhoz, hogy beinduljon a sorozat. Fantasztikus kezdés, azt mondanám!

Hozzávalók:100 g tökmag90+80 g cukor4 tojássárgája1 evőkanál kendermagolaj (vagy tökmagolaj)450 ml friss tejszínEgy serpenyőben 10 percen keresztül pirítjuk közepes lángon és folyamatos kevergetés mellett a tökmagokat, erősen fognak pattogni, de nem veszélyesek.Ezután a magokat egy sütőpapírra borítjuk.Ugyanabban a serpenyőben megkaramellizáljuk a 90 g cukrot, majd miután szép barna színűvé vált és felismerjük benne a jó öreg karamell állagát és illatát, beleöntjük a tökmagokat, és alaposan összekeverjük, majd a már használt sütőpapírra borítjuk, gyors mozdulatokkal vékonyra simítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.A tojások sárgáját a 80 g cukorral habosra keverjük, beleöntjük az olajat, elkeverjük.A tejszínt keményre verjük.A karamellt, miután megszilárdult és kihűlt, apróra törjük, késes aprítógépbe halmozzuk, és aprítjuk. Én egy részét kisebbre, szinte kásásra dolgoztam, míg egy részét nagyobb darabosra őröltem.Ezt aztán a tojások sárgájával elkeverjük, majd a tejszínt is hozzákeverjük, de ezt már óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük össze. Ezután már csak egy fagyálló tálba kanalazzuk, és legalább 6 órára a mélyhűtőbe tesszük a parfét.Egyszerűen abbahagyhatatlan! A tökmagos karamell pedig akár önállóan is megállja a helyét, egy energiaszelet formájában egy téli hideg napon a munkahelyen felörlődött energiák pótlására.Ajánlom kipróbálásra, mert ha valaki nem rajon annyira a klasszikus ízekért, és keresi az újat, ebben nem fog csalódni. Nekem a kedvencemmé vált, és már chef emberem is elkérte a receptet, hogy a megszokott ízek mellett valami újat és különlegeset is kínáljon a vendégeinek!