Mandulavaj

  • 2015.05.30.
  • 0

A mandulát imádjuk, minden formában, főleg édességekben, de télen többször pirítok meg belőle csak úgy 100-200 grammot
serpenyőben egy icipici ghee vajon, vagy sütőben zsiradék nélkül, ha diétásra vágyom. Miután megpirult és halljuk az aktív pattogó hangokat, sütőpapírra borítom őket, megszórom vagy himalájai sóval vagy barnacukorral, vagy mindkettővel, mikor hogy kívánja a hangulatunk, és így majszoljuk a tv. Ezt így úgy látom, minden vendég nagyon szereti, mert ha akkor fut be valaki, mikor ezt majszoljuk, elhabzsolják előlünk. Tortákba, sütikbe vagy szeletekre vágott mandulát vagy őrölt mandulát használok, éppen ezért mindig van itthon, mert sosem lehet tudni mire fájdul meg éppen a fogam. Mandulatej is készült már belőle. Azt inkább szépségápolásra használtam.
A vaj egy újdonság most. Nemrégiben volt egy vendégem, aki a nyers konyha rabja pár éve, és ő javasolta nekem, hogy szokjak le az édességekről, mert nem tesz jót sem a szépségnek, sem az egészségnek, de ez úgymond lehetetlen küldetés számomra, ezért javasolta, térjek át a nyers édességekre. Érdekes lehet minden, amit felkínált nekem, mint alternatíva, de olyan hozzávalók kellenek hozzá, amit csak az ő boltjában lehet beszerezni itt a városban, vagy internetről rendelhetnék, de árban ugyanott lennék a kiszállítási költségekkel együtt, és egyik verzió sem pénztárcakímélő. Az egészség nagyon fontos nekem, nem azt mondom, hogy nem szeretek rá költeni, de azt piszokságnak tartom, hogy félévente, vagy akár gyakrabban is feltűnik egy irányzat, ami elkezdi azt hirdetni, hogy csak az általuk felkínált módszerrel tarthatjuk meg - erőnket, egészségünket, szép bőrünket, jó emésztésünket, gyógyulhatunk meg mindenféle bajból, stb, és mikor az ember az árak után néz, kétfelé áll a füle. Azt elmondta ez a kedves vendég is, hogy akár kezdhetnék a tejtermékekről való leszokással, a vajat ezzel a mandulavajjal helyettesíthetem, amit otthon is könnyedén és kényelmesen elkészíthetek.Jó. Próbáljuk ki.
Nagyon egyszerű, csak mandula kell hozzá, egy erős késes robotgép és kevés meleg.Hozzávalók:100-300 g mandula, ha jelentős mennyiséget szeretnénkkéses robotgép (köszönöm anyukám!)A mandulát tepsire simítjuk, 35-50 fokosra előmelegített sütőbe toljuk kb 5 percre. Csak melegnek kell lenniük, nem pirítottnak. Ha ez megtörtént, a robotgépbe halmozzuk a mandulát és elkezdjük őrölni. Itt lesz szükség a türelmünkre. Először is fontos, hogy a robotgép utasításait alaposan nézzük át. Az enyémről azt írták, hogy 5 perc folyamatos aprítás után pihentetni kell, ha nem, túlmelegszik, és azt nem szeretném.Ebből kiderült tehát, hogy több idő kell hozzá, hogy krémessé váljon. Kétségbe is voltam esve, hogy elrontottam valamit, mert nem akart átalakulni. Csak őrlődött, és nem alakult át semmivé.Ám kitartó munkámnak meglett az eredménye: Ez a krémes csupamandula vaj.Proteinben, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, jó hatással van a szívre, csökkenti a koleszterinszintet (legalábbis nem emeli meg az értékét), segít a zsírégetésben, természetesen ha egészséges életmódot folytatunk, és ez azzal is jár, hogy testmozgást is illesztünk a mindennapokba. Ha sportolás előtt egy kanálnyit bekapunk ebből a vajból, azonnal feltöltődünk energiával.100 g vajban található sportoláshoz elengedhetetlen tápanyagok a következők:269 mg magnézium24 mg E vitaminHogy hogyan is használjuk? Ilyen formában is használhatjuk, kenyérre,
palacsintákra
kenve, vagy készülhetnek belőle energiaszeletek, és gyümölcsturmixokhoz is adható.Hogy hogyan váltható ki vele a normál vaj, kitanulmányozom, mert az a sütike, amibe én tettem vaj gyanánt ugyan nem lett rossz, de nagyon száraz és viszonylag kemény lett. A hozzávalók arányát még át kell nézzem, de jönnek majd receptek.Addig is bátran fogjon hozzá mindenki ennek a vajnak az elkészítésének, mert sokáig eláll a hűtőben!Sok sikert hozzá!