Crostini mortadella mousse-al - azaz "parizeres pirítósok"

  • 2015.05.26.
  • 8

A mortadella, az óriási parizer típusú szalámi itt Olaszországban nagy hírnévnek örvend. Előszeretettel használják szendvicsekbe, piadinába, grissinivel, reggelire, ebédre, vacsorára, ahogy épp az igények meghatározzák. Leheletvékonyra vágják, mint majdnem minden felvágottat, és szépen elrendezik a csomagolásban, mikor a pultról kérjük. Tegnap a bevásárlás során azonban találtam kisebb átmérőjű, előre csomagolt kiszerelést a hűtőpulton, amit igazság szerint itthon kellene felszeletelnünk, de ilyen preciziós vágásra mi nem vagyunk berendezkedve, a vastagra vágott házias verzió meg veszít vonzerejéből. Ma nem sok időm volt főzni, ezért egy krémet készítettem belőle, ami aztán egy csatosüvegben eláll szépen a hűtőben, és alkalomadtán egy szelet kenyérrel kihúz a csávából. Ma baguette-t szeleteltem és pirítottam serpenyőben, arra került a mousse-ból, amihez csupán friss paradicsomot majszoltam. Nagyon ízlett. Akár sárgájától megfosztott főtt tojásba is tölthetjük, amire aztán rámorzsolhatjuk a sárgáját dekorképpen, és hidegtálak mellé dekorként vagy önálló fogásként is felszolgálhatjuk.Íme a recept:Hozzávalók:200 g mortadella/parizer100 g ricotta100 ml tejszín50 g reszelt parmezánkevés frissen őrölt borsesetleg szójaszósz/sóA mortadellát apróra kockázzuk, és az összes többi hozzávalóval a késes robotgépbe halmozzuk, majd krémessé dolgozzuk. Nagyon gyorsan megvan, és roppant egyszerű.A kenyeret kevés olajjal megöntözött serpenyőben pirítottam meg kissé, ezeket kentem meg az isteni krémmel, és kész is volt a könnyű ebéd!