Aszalt szilvás zabpehelykocka –karamellás dióval

  • 2017.09.24.
  • 9

Most már elmondhatom, hogy rendszeresen viszek sütit az SOS gyermekfalvak által rendezett jótékonysági süti vásárra. Ezen a hétvégén a Ráday Korzó programsorozat keretében a 2B galériában kóstolhattak finomabbnál finomabb sütiket az érdeklődők. Én ezzel az őszies ízvilágú süti kreációval készültem az alkalomra.

Hozzávalók:

4 db tojás
15 dkg barna nádcukor
1 dl olívaolaj
1 cs. vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
10 dkg zabpehely
5 dkg aszalt szilva 
½ cs. sütőpor
1 csipet só
2 dl (vaníliás) tej- (én, hogy különleges ízt adjak a sütinek „Madártej” ízesítésű tejes italt raktam bele, de természetesen Ti elhagyhatjátok.)
1 tk vaníliaaroma

A tetejére:

4-5 ek datolyaszirup, vagy sárgabarack lekvár
15 dkg dió durvára vágva
15 dkg krisztálycukor

Elkészítés:
A 4 db tojást a cukorral, a vaníliás cukorral és az olívaolajjal verjük fel robotgéppel, egészen addig, amíg halványsárga színe nem lesz. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral és a csipetnyi sóval elkevert lisztet. Adjuk hozzá a vaníliaaromát, a zabpelyhet és az apró darabokra vágott aszalt szilvát, végül pedig lazítsuk a tésztát a vaníliás tejjel. A tésztamasszát öntsük egy alaposan kivajazott közepes méretű tepsibe és rakjuk az előmelegített 180 fokos sütőbe 25-30 percre.

Közben készítsük el a karamellás diót. A diót vágjuk durvára és tegyük egy teflonedénybe. Szórjuk rá kristálycukrot és karamellizáljuk kb. 10-15 percig. Néha forgassuk meg az edényt, vagy óvatosan kevergessük meg fakanállal.
Az elkészült sütit kenjük le a megmelegített datolyasziruppal, vagy sárgabaracklekvárral, hagyjuk egy percig száradni, majd öntsük rá a karamellás diót. Hagyjuk kb. 1-2 órácskát állni, ezután szeleteljük. Ez nem egyszerű, mert a karamell roppanni és törni fog a tetején, de én pl. pont ezt szeretem benne. :))


Bocsánat a gyenge telefonos képekért, de a reggeli rohanásban ez most egy ilyen bejegyzésre sikeredett…