Kakukkfüves csirkemáj bókokkal fűszerezve

  • 2015.09.24.
  • 1

Azt hiszem, kimondhatom: fűszerezésre adtam a fejemet. (Alig van hangom; nem mondom ki, csak leírom.) Egyre-másra kapom apától a bókokat – utólag -, hogy mennyire lett “isteni”, amit elé pakolok étek gyanánt.Sőt, képes volt arra ragadtatni magát, hogy azt mondja: a húsokat finomra készítem az utóbbi időben. Nagy bók ez egy olyan embertől, aki ritka finom pörköltöt szokott csinálni Mivel egyre kevesebb a napfény, én bizony gyógyszertári D-vitamin helyett igyekszem ilyen módon tápanyag-bevitelt szorgalmazni a gyerekeimnél (a kislányom kivételével sikerrel jártam; ő csak azért nem ette meg, mert nem tettem hozzá, hogy Elza is ezt eszi minden nap). De úgy gondolom, nagyon sok anyuka is hasonlóan gondolkodik hozzám.Egyébként az a tapasztalatom, hogy nagyon-nagyon kevesen ismerik a fűszereket, és a só-pirospaprika-bors trión kívül nagyon ritka, hogy pl. oregano vagy bazsalikom vagy kakukkfű legyen valakinek a polcán. Ami elég nagy hiba. Mert amíg nem próbálta, nem tudja, mit hagyott ki. Bár ez az élet nagyon nagy területére vonatkozik. (Kivéve a gyilkosság és hasonlatos erőszakos cselekedetek, amit speciel nem szándékszom kipróbálni. De másnak sem ajánlom.)Kakukkfüves csirkemájHozzávalók:75 dkg csirkemájpár ek olaj45 dkg mexikói zöldségkeverék1,5 dl Melora (vörösbor)Fűszerek: 1 kk kakukkfű, 1 mk őrölt feketebors, 1 kk csípős pirospaprika por, 2 ek só, 1 ek fokhagymagranulátumElkészítés:A májat megmossuk, tisztítjuk. Olajon megpirítjuk, fűszerezzük, összeforgatjuk, borral nyakonöntve feloldjuk a pörcöket.Hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük 2-3 dl vízzel, fedő alatt készre pároljuk (kb. 20 perc). Én sima, szimpla krumplit sütöttem ki hozzá olajban.