Mézeskalácsok

  • 2015.12.20.
  • 1










Mint arról már beszámoltam, ősszel részt vettem egy fantasztikus mézeskalács díszítő tanfolyamon Mézesmannánál.
Eljött az ideje, hogy végre kipróbáljam a technikákat, ráadásul Judit felügyelete nélkül... és hatalmas megkönnyebbülésemre boldogultam. :)
Bevallom, hogy az írókától tartottam kicsit, mert az állaga nagyon nem mindegy, hogy milyen, más kell a vonalakhoz, más a terülő mázhoz és más a domború alakokhoz.




A mézeskalács receptje is Mézesmannától származik, de mivel ő is egy újságban találta évekkel ezelőtt, így biztosan nem gond, ha megosztom Veletek. Természetesen én kicsit belepiszkáltam, mert szeretem jó fűszeresen a mézeskalácsot, de ha Ti szolidabban szeretitek, akkor a plusz fahéjat és gyömbért kihagyhatjátok. ;)










Mézeskalács




Hozzávalók:

60 dkg liszt

20 dkg virágméz

20 dkg porcukor

2 ek. puha vaj

2 tojás

2 ek. mézes fűszerkeverék

1 csapott tk. szódabikarbóna

és opcionálisan

2 tk. őrölt fahéj

2 tk. őrölt gyömbér




Elkészítés:

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd a tésztát Folpackba csomagolva legalább 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Utána nyújtjuk, szaggatjuk. Keksznyomdával is kitűnően lehet mintázni, akár csak pl. tortadíszítéshez használt szilikon csipke mintázóval, de azt akár egy frissen mosott kis csipketerítővel is helyettesíthetjük. ;)




Még itt a natúr változatoknál nagy örömmel meg is mutatom Nektek, hogy mit hozott a Mikulás. :) Köszönet érte az én drága férjemnek, aki kitalálta és a Bitshapes-nek, akik megvalósították. :) Még pedig az én saját, Bombolone Finomságok logós kekszpecsétemet. :) Szuper jól működik mézeskalácstésztában, fondant-ban, marcipánban! :) Tetszik? Saját sütipecséteket Ti is kitalálhattok, szívesen elkészítik Nektek 3D nyomtatással. :)












És akkor következzen az íróka alapreceptje:

1 közepes tojásfehérje

20-25 dkg porcukor

1 ek. étkezési kukoricakeményítő




+ a hígításhoz citromlé




A tojást a cukor felével elkezdjük kihabosítani, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a többi cukrot. Ha már sűrűn folyós, akkor mehet hozzá a keményítő, amivel tovább verjük. Ha a sűrű hab csúcsot formál, akkor jó. Szükség szerint pár csepp citromlével hígítjuk, hogy írókázáshoz jó legyen. A maradék cukormázat letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Terülőmázhoz kiveszünk belőle és több citromlével felhígítjuk, hogy méz sűrűség legyen, kb. ahhoz hasonlóan folyjon/ terüljön. A domború formákhoz sűrűbb máz kell, úgyhogy ha ilyet is szeretnénk csinálni, akkor még a hígítás előtt kiveszünk a cukorhabból. Nekem az egyébként annyira sűrű lett, hogy mind a három mázhoz kellett hígítani, a domború formákhoz csak egy nagyon picit, az írókához kicsit többet, a terülőmázhoz meg jóval többet. :)




És íme az alkotások... hát nem mondom, hogy gyors díszítő technika, pláne a festősek, de megérte, mert imádom őket! :)




Jó sütögetést Mindenkinek! :)