Nespresso Gastro Experience Center - Kávékóstolás a harmónia jegyében

  • 2018.02.17.
  • 2

Egy valódi élményt nyújtó kávénak sohasem tudok ellenállni. Alkalmi kávéivóként csakis a minőségi és különleges kávékkal szeretek kísérletezni. Olyanokkal, amelyek valami plusz impulzussal, ízzel, érzéssel gyarapítanak. Ma egy egyedülálló kávé - csokoládé és borkóstolón vehettem részt az impozáns Várkert Bazárban.RÖVIDEN A NESPRESSORÓL
A Nespresso márkanév a világ minden pontján ismert. 69 országban van jelen a vállalat és több, mint 12 000 embert foglalkoztat.
Éric Favre, a Nestlé alkalmazottja 1976-ban találta fel és szabadalmaztatta a Nespresso rendszert, amely arról szól, hogy Nespresso kávégépekkel espresso kávét készítenek kapszulákból. Végül 10 évvel később, 1986-ban tették le a márka alapköveit és 1988-ban vált igazán sikeressé.
A márka termékpalettájában 24 fajta kapszula, otthoni és profi használatra szánt kapszulás kávégépek, kiegészítők, sőt meg édességek is kaphatók akár a webshopból rendelve, akár a 600 Nespresso Boutique üzletek egyikében.MI AZ ESPRESSO KÁVÉ? Az Espresso technológia 1903-ban Olaszországban jelent meg, amikor Luigi Bezzera megalkotta a „gőz általi kivonás” elvét, hogy a kávé aromáinak kinyerését még gyorsabbá és hatékonyabbá tegye. Az „Espresso” elnevezés az olasz szóból ered, melynek jelentése „gyors”. Egy igazi Espresso kávé aromájának kivonása úgy történik, hogy a vizet átpréselik a finomra őrölt kávén, így a valódi esszencia gyorsan kinyerhető. Az Espresso tehát nem pusztán egy kávétípus vagy egy csészeméret neve. Legfőbb ismertetőjegye a testesség, az aromagazdagság, a szájpadláson hosszú ideig érezhető zamatok, valamint a sűrű "crema", amely a kávégép magasnyomású aromakivonási eljárásának eredménye.Keressétek fel a Nespresso oldalán található kávélexikont és ismerkedjetek meg az alapfogalmakkal és érdekességekkel.
A RENDEZVÉNYRŐL A rendezvény alapkoncepciója az volt, a Nespresso termékeken keresztül mindent megtudjunk az ízprofilokról, az illatcsaládokról és a termőterületekről. Figyelmes vendéglátóként ruhatár várta vendégeket és 2 órán keresztül kávéházi hangulatban, nyugalomban elmerülhettük az ízek és illatok harmóniájában mindenféle kényelmetlenségek nélkül.
Érdemes volt a terem végében megismerkedni a teljes kapszulás kínálattal az otthoni és a profi kávéfőző gépekkel. Kifejezetten tetszett, hogy bármilyen hangulathoz igazíthatom az ízvilágot. Nekem a közepes pörkölésű, közép-amerikai Arabica fajtákból álló, kiegyensúlyozott ízvilágú Caramelito kapszula és a Kazaar névre hallgató intenzív aromájú Robusta (egy brazil és egy guatemalai fajta) és a dél-amerikai Arabica merész párosításából születő kávé a két titkos befutó. Ezekből bármikor el tudnék fogyasztani egy-egy csészényit.Miután az első ízélménnyel és számtalan alapinformációval gazdagabbak lettünk a terem elején elindultunk egy kis interaktív felfedezésre.A kóstolót Áth-Horváth Zsóka csokoládészakértő a Harrer csokoládé képviseletében és Márkosi Balázs kávészakértő, a Nespresso kávénagykövete vezette.
A kóstolás menete úgy zajlott, hogy először a bean-to-bar technológiával készült(a készítő a nyers babnál kezdi a feldolgozást) Harrer csokoládékat elrágcsáltuk és ezután kortyoltuk rá a frissen főzött kávét. A Kazaar kávé és a fügés-mazsolás ízvilágú csokoládé páratlan élményt nyújtott. Kis csoportokban 3-4 párral foglalkoztak egyszerre a kóstoló alatt, így bármilyen kérdésben a segítségünkre lehetett a két szakértő. Igazán profik voltak. Számomra ez a rész vitte el a pálmát.
A további két állomáson az aromacsaládokkal és a terroir, ter