Barátfüle

  • 2013.08.07.
  • 2

Avagy eredetileg szilvalekváros derelye néven fut, de felénk inkább a címben szereplő elnevezés használatos. Érnek bizonyos szilvafajták, de akár még összetört maradék sárgabarackkal is megtölthető, ezért aktuális lehet. Mi nagyon szeretjük, és nem olyan bonyolult elkészíteni.A Horváth Ilona féle szakácskönyv
50 dkg liszthez ír 2 tojást, én 40 dkg-hoz tettem egyet. A tészta elég jó ruganyos volt így is, és úgy gondoltam, hogy végre kihasználom a tésztagépet, amit karácsonyra kaptam. Egyébként nyújtófával kicsit többet dolgozhat az ember.A 2. tojást vagy hozzáadjuk a liszthez, és akkor 50 dkg liszttel indulunk, vagy a maradékát másra használjuk, de egy kis fehérje szükséges a derelyék egymáshoz ragasztásához. Először azt hittem, a nélkül is megy, de pár darab szétvált, és a tölteléke a főzővízben nem túl gusztusos.40 dkg liszt1 tojás + 1 kis fehérje3 ek olivaolaj30 dkg lekvár, vagy összetört gyümölcs10 dkg zsemlemorzsa nyírfaporcukor a szóráshozA lisztből és tojásból némi víz hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. Vékonyra nyújtjuk.Ha friss gyümölcsöt használunk, az érettebbeket simán villa segítségével összenyomkodhatjuk.Kb. a tészta felénél elkezdjük lerakni a tölteléket 5 centinként. A közöket megkenjük vékonyan tojásfehérjével. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és a derelyevágó gombos végével összenyomkodhatjuk a tésztát. Egyforma négyszögeket vágunk belőle.Forró sós vízben 15-20 perc alatt fő meg.A zsemlemorzsát szárazon megpirítjuk, a végén hozzákeverjük az olajat.A kész tésztát leszűrjük, és a zsemlemorzsába forgatjuk.Némi porcukorral megszórva tálaljuk.