fokhagymás, zöldfűszeres citromsó

  • 2013.03.08.
  • 6

mert még mindig volt egy kis citrom itthon.


Ez egy tökéletesen rugalmas recept, ízlés szerint lehet adagolni a hozzávalókat, a lényeg az alapos kiszárítás.

Alaprecept:
egy fél fej fokhagyma (mondjuk 5 nagyobb gerezd)
100g adalékanyag mentes só
két nagyobb kezeletlen citrom héja lereszelve
egy marék (fél cup) zöldfűszer (itt most rozmaring, de lehet ez tárkony, menta, kakukkfű is)

A megpucolt fokhagymagerezdeket a só felével összetöröm. A kapott pasztához adagolom a citromhéjat, a zöldfűszer(eke)t és a maradék sót és finom pasztává őrlöm. Ezt sütőpapíros tepsire terítem (kenem) és 50 fokos, nyitott ajtós sütőben szárítom minimum egy éjszakán át, amíg tökéletesen száraz nem lesz. Jól záródó üvegbe teszem felhasználásig.
Aztán ezzel lehet bedörzsölni mindenféle húsárút sütés előtt, vagy grillezéskor sütés után is.  Lehet mézzel is keverni és úgy rákenni húsra, de lehet saláta öntet készítéshez is felhasználni
Csirke, bárány nagyon hálás lesz érte.