Lajos, Lajcsi, Kedvenc

  • 2013.03.11.
  • 0

Ilyen érdekes neveken neveznek nagyon hasonló süteményeket. Hasonlítanak egymásra, de vannak apró különbségek. Én – amikor régebben sütöttem – csak simán pudingos-krémes süteménynek neveztem, attól sem sértődött meg, úgy is finom volt. Csak éppen elkövettem azt a megszokott hibámat, hogy nem írtam le a receptjét, amivé a saját ízlésem szerint alakítottam. Most pótolom, marad az, ahogy utoljára készült. Az alapja a fenti három néven található igen-igen sok recept, és feltétlenül meg kell még említeni a mézes krémes vagy mézes zserbó néven közismert sütit is, az is egyik nagy kedvencem.
Ez a mostani egy kimondottan „lustább” változat, a nem mézes tészta egyszerűbb, nem kell főzni-melegíteni.
A tészta:
40 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 12 dkg vaj (margarin), 12 dkg porcukor, 1 evőkanál kakaó (cseppet sem fontos, én csak azért raktam bele, hogy ne legyen túl édes az én ízlésemhez) 1 tojás, szükség szerint kb. 1 evőkanál tejföl.
Ezeket összegyúrtam, hogy nem túl kemény, de nem is ragacsos, rugalmas tészta lett. Négy részre osztottam, vékonyra kinyújtottam, egyenként megsütöttem. Én úgy oldottam meg, hogy előre levágtam sütőpapírt, azon nyújtottam, és azzal együtt helyeztem a sütőtepsire. Mivel a tészta igen vékony, megsülve eléggé törékeny is, így könnyebb bánni vele. Félretettem hűlni.
A krémhez
két különböző csomag pudingport – én csokoládésat és erdei gyümölcsöset válaszottam – egyenként 3 dl tejben megfőztem. (Én teszek a csokis pudinghoz még további két bő teáskanál kakaóport is. A gyümölcsöset lehet fagyasztott erdei gyümölccsel, de a magok miatt inkább csak a levével kicsit turbózni.) Kihűtöttem.
(Általában vaníliát és puncsosat javasolnak, ez ízlés dolga, nálam előző alkalommal csokoládé és vanília volt.)
Összekevertem 25 dkg margarint (vajjal biztos még jobb) 20 dkg porcukorral. Kettéosztottam, feléhez a csokoládés, másik feléhez az erdei gyümölcsös pudingot jó habosra kevertem.
Az első tésztalapra rákentem a gyümölcsös krémet, óvatosan ráfektettem a második lapot. Ezt cseresznyeszilvalekvárral kentem be, azért ezt választottam, mert kellemesen savanykás, jól kiegyensúlyozza a krém édességét és az íze is jól illik az erdeigyümölcsös ízhez. Erre került a harmadik lap, amire a csokoládés krémet kentem. Végül a negyedik lap következett. Néhány óra pihentetés után – már ekkor is érezhetően puhulni kezdett a tészta – csokoládémázzal fedtem be. Ezután legalább egy napot állnia kell, úgy lesz tökéletes.
Másnapra egészen megpuhult, összeállt, szeletelhetővé vált, akkor hosszúkás darabokra vágtam.






Címkék

Édes