"mac and cheese" karfiol (lowcarb)

  • 2017.11.05.
  • 1

A "mac and cheese" egy tipikus, amerikai komfort food. Kényelmes, gyors, tápláló, nevezhetjük sajtos tésztának is. 2013-ban már volt róla szó itt a blogon is. Meg a világhálón.
Mac = macaroni, rövid csőtészta,
cheese = sajt. Ha ebből kihagyjuk a tésztát, akkor mi lesz? Hogyan oldjuk meg ezt a népszerű ételt egészségesebben? A titkot csak az étel jóízű elfogyasztását követően mondhatod el. Addig bírd ki. Utána meg úgyis mindegy, csak szeretni fognak érte :) Amúgy ez is a delish.com-ról van.
Hozzávalók 6 főre:- 2 kisebb fej karfiol ( nem több mint 1,5 kg összesen)- 100 gr vaj- 62 gr liszt (kicsi szénhidrát)- 720 ml zsíros tej- 1 tk. csípős szósz (opcionális)- 1 tk. só- 1 tk. (magos) mustár- frissen őrölt fekete bors- 200 gr reszelt mozzarella- 200 gr reszelt (vörös) cheddar vagy más zsíros sajt- metélőhagymaElkészítés
A karfiolokat megpucoljuk, megmossuk és kis rózsákra szedjük. Minél kisebb, annál jobb. Nagy edénybe vizet forralunk, enyhén megsózva. Beletesszük a karfiol darabokat és a lobogó vízben főzzük 5-7 percig, villa puhaságúra (ha könnyedén beleszúrjuk a villát, akkor jó).


















































































Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, 2-3 percet pirítjuk. Hozzáadjuk a tejet, alaposan elkeverjük, mehet bele a magos mustár, csípős szósz, só, bors. 5 percig főzzük, kevergetjük, jól be fog sűrűsödni.











































Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a reszelt sajtokat, kevergetjük, amíg el nem olvadnak. Beleforgatjuk a leszűrt karfiol rózsákat, hogy mindenhol sajtszósz borítsa. Ha szükséges, kicsit összemelegítjük. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, megszórjuk aprított metélőhagymával. Frissen tálaljuk.