Csokoládé Depresszió Torta

  • 2017.09.16.
  • 4

Már a név is elkápráztat, ugye? Hát mivel lehet a depressziót kúrálni, időszakosan, tünetileg? Egy kis csokival. Vagy egy kicsit több csokival. Ha nincs depresszió, akkor csak úgy csokival.
Ennek a tortának a története valahogyan visszanyúlik a Nagy Gazdasági Világválsághoz, Egyesült Államok, 30-as évek. Nincs benne tojás és a pár kanál tejet is kicserélhetjük mandulatejre. A mostani verzióban. A recept egy nagyon csokis oldalról van, kicsit alakítva. Thanks a lot.
Augusztusban készült először ez a torta, couchsurfing nyaraláskor, épp kifogyott otthon a tojás.
Hozzávalók:
190 gr fehér liszt200 gr cukor (barna vagy fehér, akár eritrit is lehet, azzal is próbáltam)30 gr 20-22%-os holland kakaópor1/2 teáskanál só1 teáskanál szódabikarbóna1 teáskanál sütőpor1 teáskanál vanília esszencia1 teáskanál fehér ecet70 ml növényi olaj (kevésbé aromás étolaj is jó)240 ml víz






























































a mázhoz30 gr olvasztott vaj35 gr 20-22%-os holland kakaópor125 gr porcukor (vagy eritrit)2 evőkanál tej vagy mandulatej1/4 teáskanál vanília esszenciaElkészítésÖsszekeverjük a lisztet, sót, cukrot, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport egy keverőtálban.
Egy másik tálban a vaníliát, ecetet, vizet és olajat. Hozzáadjuk a száraz összetevőkhöz és gépi mixer segítségével alaposan elkeverjük. Csomómentesre.
20 x 20-as tepsit vagy kerek, csatos tortaformát veszünk, az alját kibéleljük papírral, az oldalát vajjal kenjük. Beleöntjük a tésztánkat .
A sütőnket, ha légkeveréses, 175 C-ra állítjuk, tűpróbáig, 30-35 percig sütjük. Ha nem légkeveréses, akkor is megsütjük, de lehet kicsit rövidebben, mert az alja ilyenkor könnyebben odaéghet.
A sütőből kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.A mázt nagyon egyszerűen elkészíthetjük. A vajat kis serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kakaóport. Közepes keverőtálba tesszük a krémet, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliát és tejet. Közepes sebességgel, kézi mixerrel krémesre, homogénre keverjük.
Megkenjük a tortánk tetejét . Ha ezt követően a torta hűtőbe kerül, az sem gond, így is jól szeletelhető marad a behűtött mázzal a tetején. Megosztjuk szeretteinkkel, barátainkkal. És ha számít, elmondhatjuk, hogy figyu, ebben nincs tojás és mégis süti :)