Világbajnok Tortilla (300!)

  • 2017.04.05.
  • 7

Na végre, eljött az idő a legnagyobb és abszolút kedvenc bisztró törzsvendégek által nagyra tartott és sokszor méltatott tortilla recept megosztásához. Kellően felcsigáztam az érdeklődést? :)
Remélem, a lenti kép magáért beszél. A tortilla nálunk akkor világbajnok, ha lágy, puha, könnyen hajtható, csomagolható, hamar elkészül és három darabbal jól is lehet lakni. Persze, ha megfelelően ütős töltelék van hozzá, benne. Ötlet és adaptáció a Cafe Sucre Farine oldaláról. Respect! és jobb, mint a bolti.
Hozzávalók 15-16 darabhoz- 360 gr fehér liszt- 5 gr tengeri só, apró szemű- 5 gr sütőpor- 65 ml olívaolaj- 220 ml langyos vízElkészítésA sót, lisztet és sütőport összekeverjük. Hozzáöntjük az olajat és a langyos vizet is. Fakanállal alaposan összekeverjük, majd enyhén lisztes felületen 1 percig gyúrjuk. Rugalmas, szép tésztát kapunk.Elosztjuk 14-16 felé. Ez nem egyszerű, de nem is ördöngösség. Nálunk a teljes, begyúrt tészta súlya: 660 gr (digi mérlegen) abból készül 15 tortilla, tehát egy adag súlya kb. 41 gr. Kis darabot levágok, rádobom a mérlegre, megmérem, pont annyi, a többit pedig ugyanígy. A darabka tésztákat gombóc formára gömbölyítem és 15 percet hagyom pihenni. Ezalatt a tészta kicsit szárazabb lesz és a sütőpor is elkezd benne dolgozni, lazítani a tésztát.
Bekapcsoljuk a tűzhelyt és közepes hőfokra állítva előmelegítünk egy nagyobb serpenyőt. Szárazon.A gombócokat ha szükséges, enyhén lisztes felületen, nyújtófa segítségével 20-22 cm átmérőjű, nagyjából kör alakúra nyújtjuk. Óvatos, rövid, egyirányú, kifelé tartó mozdulatokkal nyújtunk. A tészta rugalmas, hogy megkapjuk a kellő méretet (nagy serpenyőbe való, vékony, puhaság). Ha nagyon lisztes lesz a lepényünk, a serpenyőt érdemes néha papírtörővel kitörölni, odaéghet a lepergett liszt.
Vigyázva, hogy ne szakadjon el a tészta, beletesszük a közepesen forró serpenyőbe. Addig sütjük (egy perc megfelelő forróság esetén) amíg a felszínén kis hólyagok nem lesznek. Alánézünk és ha kicsit barna foltokat is látunk, akkor több, mint tökéletes. Lehetne tovább is sütni, de ezzel elveszítjük azt az előnyt, amiről az egész szól, a lágy, puha, könnyed szerkezetet.Ügyesen megfordítjuk és fél percig sütjük. A második oldal mindig hamarabb elkészül. Nagy tányérra tesszük és alacsony hőfokra tekert sütőbe tesszük vagy betakargatva melegen tartjuk.Egyesével megsütjük a többi tortilla lepényt is. Közben, fél kézzel összedobunk egy hagymán, babon és csirkén alapuló, közepesen csípő "csilit". Itt nincs recept, ízlés és kreativitás elő a fiókból, jó lesz, kb egyszerre készülnek el.Megtöltjük a tortillákat, szósz, babos finomság vagy saláta és robbantott hús, minden jöhet.Ja és ez a 300 (!) bejegyzés, örüljünk együtt, hogy szép és finom az élet :)