Cukkini "Húsgombóc" Könnyedén

  • 2016.09.05.
  • 0

Nemrég olvastam, hogy az ikonikus olasz ételnek tartott "paradicsomos húsgombóc spagettivel" Amerikába migrált olaszok helyi, jobb híján étel találmánya, mert az ottani paradicsom szósz minősége nem volt az igazi, így gombócokkal édesítették. Tehát nem olasz konyha, ebben a történelmi, földrajzi értelemben. Amivel nekem semmi gondom, sőt, ezt a vonalat tovább gondolva cukkiniből készült húsgombócokat hoztam, spagettivel persze, miért ne, ha finom :) Az ihlet egy diétás blogról jött: diethood.com.

Nagyon zöld, omlós, majdnem olasz, olyan jóóóóóóó!Hozzávalók20 gombóchoz - 4-5 személy- 700 gr cukkini (3 kisebb darab) reszelve- 2 közepes fej vöröshagyma reszelve- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva- 1 nagy tojás- 125 gr zsíros, puha, lágy túró - eredetiben ricotta, de ne már :)- 125 gr zsemlemorzsa - eredetiben panko morzsa-
50 gr reszelt mozzarella - eredetiben parmezán- 1 tk só- frissen darált bors
- olasz fűszerkeverék (oregáno, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű)
- friss bazsalikom- reszelt cheddar sajt vagy parmezán a tetejére- olaj a sütéshez- 500 ml paradicsom konzerv, fűszerek, só, bors, paradicsom darabok- spagetti tészta tetszés szerinti mennyiségbenElkészítésA cukkinikat megmossuk, végeit levágjuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük.A hagymákat megpucoljuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A fokhagyma gerezdeket megpucoljuk, apró darabokra vágjuk.Megfelelő méretű tálba a három összetevőt alaposan elkeverjük, majd kézzel vagy vékony textília segítségével a lehető legtöbb folyadékot csavarjuk, nyomkodjuk ki a zöld keverékből. Félretesszük.Másik tálban összekeverjük a többi hozzávalót: áttört túró, reszelt mozzarella, tojás, zsemlemorzsa, só, bors, fűszerek, friss bazsalikom. Alaposan elkeverjük.Hozzáadjuk a zöldséges keveréket és most KÉZZEL, mint a fasírtoknál szokás, alaposan elkeverjük, gyúrjuk a masszát. Fagyis kanál segítségével közepes gombócokat formázunk a keverékből, kicsit még kézzel tömörítjük, majd közepesen forró (azért ne égjen) olajban, átfordítgatva - megsütjük. Minden oldalát. Ha nem elég forró az olaj, az elején, sütés közben kicsit leragadhat, de semmi pánik, kell a megfelelő hőfok és a jófajta serpenyő.
Itt akár véget is érhet a történet, friss saláta, paradicsom, uborka, sajt hozzá, lehet is fogyasztani.Mi viszont spagettit főzünk a zacskón szereplő utasításnak megfelelően.
Közben a serpenyőbe paradicsom konzervet (akár darabos is jöhet)
öntünk, kevés olívaolajjal, sóval, borssal, fűszerekkel. Picit forralunk rajta. Itt az eredeti receptben a húsgombócok jönnek bele, de mivel omlós, lágy belsejű húsgombócaink vannak, a szószban főzés kicsit legyengíti a megjelenésüket, így a tálalási javaslat a következő:Szép nagy tányér, Fejenként 4-5 húsgombóc a jobb szélén, Mellé jöhet a lecsöpögtetett spagetti (lehet teljes kiőrlésű), majd a fűszeres szósz a tetejére, és reszelt cheddar vagy parmezán, esetleg még friss aprított bazsalikom. Ennyi! Jó étvágyat!