Karácsonyi péksütemény: Hawaii-i Kenyér

  • 2012.12.17.
  • 9

Az ötvenes években, a Robert R. Taira
hawaii-i üzletember pékséget nyitott és (mások elmondása szerint) nagyon finom, autentikus péksüteményeket, kenyereket sütött, süt. Egyik legismertebb kenyerük, a King's Hawaiian Bread, melynek több verziója is megtalálható szerte a világhálón. Én az első szembejövőt
- le petite brioche - választottam és nem csalódtam. Egyszerű, finom, könnyű, kicsit édes. Frissiben ajánlom is. Karácsonyi.
Hozzávalók 18 darabhoz- 750 gr liszt- 3 tojás- 14 gr (2 zacskó) szárított élesztő- 350 ml ananászlé- 150 gr cukor- 2 tk só- 1/2 tk őrölt gyömbér- 115 gr vaj- 1 tk vanília eszencia- 1/2 tojás a lekenéshezElkészítésA tojásokat felverjük. Hozzáadjuk a puha vajat, a cukrot, sót, gyömbért, vaníliát és ananászlevet. Alaposan elkeverjük. A liszt felét beleszitáljuk és rászórjuk az élesztőnk felét.Elkeverjük. Jöhet a liszt másik fele, majd a fennmaradó élesztő. Jól átgyúrjuk. Ha a tészta még ragacsos, kis lisztet adunk hozzá. Amikor már egynemű, sima, ruganyos tésztát kaptunk, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez az eredeti recept szerint másfél óra, nálunk inkább, mivel jó hideg van a konyhában, 3 óra hossza volt. Mindenképpen ki kell várni. Megéri.
Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát és 3 felé választjuk. Mindegyik részt 6 felé vágjuk, majd két tenyerünk között kis gombócokat formázunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, nem túl szorosan, mert bőven fognak még nőni, kelni. Letakarjuk, s meleg helyen (begyújtott, majd lekapcsolt sütőben) ismét duplájára kelesztjük. Ez most már belefért egy órába.A sütőnket előmelegítjük 170 C-ra (légkeverés minálunk). A szépen megkelt kenyérkéket óvatosan lekentem felvert tojással és 25 perc alatt barnára sütöttem. Frissel vajjal és lekvárral elég finom :) Nem kicsit.
Közben, hogy senki el ne feledje, szerda estig még szívesen látunk tárgyi adományokat (házi süti, kifestők, baba ruhák) a Gyulai Kórház Gyermekosztálya részére, amiről az adománygyűjtő bejegyzést itt olvashatjátok. Várok szeretettel mindenkit.