Cukormázas rebarbarakenyér

  • 2013.05.03.
  • 7

Az idei év első rebarbara termését szedtem le tegnap. Nagy volt az önuralmam, mert délutánig bírtam várni az elkészítésével. Még tavaly kinéztem magamnak egy receptet, réges régi Tina magazinban volt, nem tudom melyikben, mert csak a kitépett lap maradt meg. Kicsit variáltam rajta, mert más volt a tetején és ízesítettem is a tésztát.
Szerintem a savanykás rebarbarához, kell valami édes. Legalább is, hogy itthon a fiúk beledugják az orrukat. Kisebbik fiacskám leült egy szelethez, azt mondta. Nem szejetem a tenyejet. Csak a jebajbaját és cukojt! (Nem szeretem a kenyeret. Csak a rebarbarát és a cukort) Így fogta magát, kiette az összes rebarbarát a sütijéből, leszedegette a cukormázat és a tésztát otthagyta. De utána kakaóba mártogatva mégis eltüntette.
Kávézáshoz, kappucsínózáshoz ideális süti.Akár málnát vagy epret is el tudnék képzelni, a rebarbara mellé. Nagyon finom lenne és mutatósabb a belseje.
Cukormázas rebarbarakenyér:26 cm-es kenyérformához (30 cm-es talán még jobb) 50 dkg liszt25 dkg vaj20 dkg cukorcsipet só1 tk vanília - akár kis fahéj is adható hozzá, fűszeresebb lesz a tészta1 csomag sütőpor5 tojás1 és 1/4 dl tej vagy tejszín - én tejet használtam, de házi tejet35 dkg tisztított, feldarabolt rebarbaraA rebarbarát feldarabolom és elkeverem 1 evőkanál liszttel. A vajat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojásokat egyenként, úgy hogy felváltva adok hozzá 4 ek lisztet. Tehát 1 tojás, 4 ek liszt, 1 tojás, 4 ek liszt stb.
Majd hozzáadom a tejet és végül a többi sütőporral elkevert lisztet. Nem túl kemény állagú a tészta, de nem is folyós! Hozzáadom a rebarbarát. Egy kivajazott, formába öntöm és elsimítom. De a kivajazott formába szórok, úgy 1-1,5 ek zsemlemorzsát. 175 fokon sütöm, másfél órát, vagy egy és egy háromnegyed órát. Én úgy 1 óránál, lefóliáztam, így nem barnult a teteje nagyon meg.
Miután megsült, hagyom a formában 10 percet majd kiborítom és rácson hagyom hűlni. Rákenem a cukormázat, majd megszórom, liofilizált málnával és meggyel.
Tipp: Lehet rózsaszín a máz, mégpedig úgy, hogy citromlé helyett málnaszörppel készítem. Illetve valamilyen piros lekvárral is el lehet márványozni a tetején a mázat, szerintem jól mutatna.Cukormáz:1 tojás fehérje13-15 dkg porcukor1 -2 ek citromlé vagy szörpA a fehérjét elkezdem felverni, majd hozzáadom a cukrot és a citromlevet. Sűrű masszát keverek belőle. A fehérje nagyságától függ a cukor mennyisége.