Citromkrém a Gasztroangyaltól

  • 2015.02.25.
  • 6

Gondolom nem vagyok egyedül, akinek szent és sérthetetlen a szombat esti Gasztroangyal adása.Szerencsére családilag rá vagyunk kattanva, így nincs vita, mit is nézzünk.A Lemon Curd, vagyis a Citromkrém, nem idegen számomra. Készítettem már, igaz akkor az angol Good Food adta az ötletet. De ez is nagyon finom, igaz, az én ízlésemnek kicsit túl citromos lett. Aztán rájöttem, hogy a 600g cukor helyett én 60g-ot raktam bele:))Na, az eredeti cukor mennyiséggel már szinte szirupszerű lenne, úgyhogy kialakítottam a nekem megfelelő mennyiséget. Pirítóshoz, palacsintához, süteményekbe, vagy csak úgy....isteni! Egy falat nyár bármikor!Hozzávalók 3 - 4 üveghez:4 tojás, 300g cukor, 225g puha vaj, 1 ek. kukoricaliszt, 4 citrom leve és reszelt héjaA tojásokat egy kisebb fazékba ütve kissé felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a kukoricalisztet, a puha vajat és robotgéppel habosra keverjük. Ha esetleg elválna a vaj a tojástól, semmi gond, még főzni is fogjuk!- na itt gondoljátok, hogy nekem is szétvált....igen....- Amikor a massza összeállt (vagy szétvált?!), a legvégén folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk az átszűrt citromlevet és a reszelt héjat is. Ekkor feltesszük főni és folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűl. Ez kb. 5-8 perc. Ekkor lejjebb vesszük a hőfokot és még adunk neki 2 perc kavarást, hogy összeálljon, kissé matt, pudingszerű legyen a krém.Alaposan felforralt és lehűtött üvegekbe töltjük, fejreállítva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.Lehetőleg hideg kamrában tartsuk, de felbontás után mindenképp a hűtőben!Jó főzést !Anna