Narancsos castagnole

  • 2018.01.23.
  • 1

Farsang ideje van és ilyenkor fánkot süt az egész világ. A castagnole (jelentése: kicsi gesztenye) tipikus olasz karneváli desszert. Kívül ropogós, belül puha, olajban sült tésztagolyó. Ennek is számtalan változata van, elkészítési módja régiónként változik. Néhol favette-nek is nevezik. A narancs friss, üde ízt ad a falatnyi roppanós fánkocskáknak, de citrommal is hasonló lesz a végeredmény. Nekem első kóstolás után hiányzott a lekvár mellé, így én savanykás málnalekvárral
kínáltam, de krémes csokiszószba mártogatva is finom lehet. Egyszerű desszert, a farsangi időszak után is bármikor elkészíthető, ha hirtelen édességre vágyunk.
Narancsos castagnoleHozzávalók:40 dkg liszt1 cs sütőpor8 dkg puha vaj6 dkg cukor1 cs vaníliás cukor3 tojás1 kezeletlen héjú narancs reszelt héja7-8 ek frissen facsart narancslé2 ek rum (eredeti receptben nem szerepel, de én minden fánk tésztájába teszek, az olaszok általában ánizslikőrt használnak)csipet sóforgatáshoz:kristálycukorsütéshez:bő olajSegítség - némi változtatással- az elkészítéshez, egyben a recept forrása is:Elkészítése:A puha vajat mélyebb tálba rakjuk, robotgéppel kihabosítjuk.Hozzáöntjük a cukrokat, tovább keverjük, majd az egész tojásokat egyenként beledolgozzuk.Belereszeljük a narancs héját.A lisztben elkeverjük a sütőport és a csipet sót, két részletben hozzákeverjük a vajas-tojásos masszához, majd a narancslevet, rumot is beledolgozzuk.Egy elég ragacsos masszát kapunk, kis időre tegyük félre, hogy könnyebben formázható legyen.A masszát kézzel átgyúrjuk, - ha nagyon ragadna még kevés lisztet tegyünk hozzá - kis gombócokat formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatunk.Az olajat felhevítjük, de nem túl forróra, mert a fánk kívül hamar megég, a belseje pedig még nyers marad.Csak néhány gombócot teszünk egyszerre az olajba, hogy sütés közben forgatni tudjuk őket, közben még meg is nőnek.
A fánkok minden oldalát néhány perc alatt szép aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük, ha lecsepegett, még melegen kristálycukorba forgatjuk. (vagy porcukorral hintjük meg)