Karácsonyi kuglóf

  • 2017.12.13.
  • 1

Igazi békebeli, házias süti a kuglóf. Én is gyakran sütöm, azt szeretem benne, hogy számtalan módon készíthető, elegáns desszert. Jó a reggeli kávé mellé vagy a délutáni habos kakaóhoz, vendégváráshoz, ünnepekhez, valójában minden alkalomra elkészíthető. Nálunk már évek óta a karácsonyi sütikínálathoz is hozzátartozik. Ez a kuglóf nem az a pihe-puha fajta, kicsit tömörebb a textúrája, de ízletes falatozni való, az aszalványok teszik ünnepivé. Kívülről is kapott egy látványosabb díszítést, ezzel meghitt, ünnepi hangulatot idézve a megterített asztalon.



Karácsonyi kuglófHozzávalók:30 dkg liszt (nálam fele rétesliszt)1,5 dl tej2 dkg élesztő1 tk cukor12 dkg puha vaj vagy margarin
10 dkg porcukor1 vaníliás cukor1 csapott mk só1 egész tojás3 tojássárgája1 kezeletlen citrom reszelt héja5 dkg aszalt áfonya5 dkg aszalt sárgabarack5 dkg kandírozott narancshéj5 dkg kandírozott vegyes gyümölcsmix2 ek rumcukormáz:20 dkg porcukorkb 0,5 dl frissen facsart narancsléElkészítése:
Langyos cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk.A puha vajat habosra keverjük a sóval és a cukrokkal, beledolgozzuk a tojást és a tojássárgákat.A felfutott élesztőt és a cukros tojást a liszt közepébe öntjük, fakanállal jól összekeverjük.Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, rumot.A szárított és kandírozott gyümölcsöket kevés liszttel összeforgatjuk, majd a tésztába egyenletesen elkeverjük.Egy kisebb kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
Előmelegített 180°C-os sütőben kb 50 perc alatt megsütjük (sütőfüggő, tűpróba!)Ha sütés közben a teteje túlságosan pirulna egy fehér papírlappal letakarjuk, nehogy megégjen.A sütőből kivéve, rácsra téve hagyjuk kihűlni.Ha kihűlt, bevonjuk a cukormázzal, amihez a porcukrot összekeverjük a frissen facsart narancslével. (vigyázzunk, ne legyen túl folyós, inkább kicsit sűrűbbre készítsük)Aszalt és friss gyümölcsökkel, vágott pisztáciával díszítjük.TIPP:- Diót, mogyorót, mandulát, mazsolát, csokidarabokat és illatos fűszereket - fahéj, szegfűszeg,



kardamom, gyömbér, mézeskalács fűszerkeverék - is keverhetünk a tésztába.- Tetejét vaníliás porcukorral meghintve is kínálhatjuk.