Diós gurábli

  • 2017.12.03.
  • 5

Ma van advent (eljövetel) első vasárnapja, kezdetét veszi a karácsonyi időszakra történő lelki felkészülés 4 vasárnapon át tartó időszaka. Ma kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, mely a keresztényeknél 4 lila és 1 rózsaszín gyertyából áll. A lila szín a bűnbánást és a megtérést, míg a rózsaszín az örvendezést jelképezi, melyet a harmadik (öröm)vasárnapon kell meggyújtani. Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet. Manapság már nem ragaszkodunk a hagyományos színekhez és formákhoz sem, inkább ahhoz, amit maga a koszorú jelképez. Amikor a 4. vasárnapon mind a négy gyertyánk lángja egyszerre ragyog, elérkezett a karácsony és boldogan ünnepelhetjük a kis Jézus születését.Rátérve a mai sütire: egy egyszerű, de ízletes, karácsonyra jellemző édességgel szerettem volna megtölteni a süteményes dobozomat advent első vasárnapjára, ehhez egy régi kis füzetben találtam rá a receptre. Sváb eredetű, linzerszerű édes teasüteményként volt feltüntetve. Már javában az elkészítés közepénél jártam, mikor hirtelen olyan ismerős lett valahonnan. Csak amikor már kisültek a sütik, akkor jöttem rá, hogy ez bizony ici-pici eltérésekkel a preckedli receptje, amit gyakran ettem gyerekkoromban. Egy kicsit sem bántuk, hogy elkészült, mert nagyon finom lett, olyannyira, hogy mára már az egyik dobozzal el is fogyott, még langymelegében. A másik doboznak talán lesz esélye megérni a karácsonyt, mert ez a süti állásában még finomabbá is tud válni. Kiadós, ízletes, a leírt mennyiségből nálam 4 gáztepsinyi süti lett.


Diós gurábliHozzávalók:tészta: 50 dkg liszt15 dkg puha zsír10 dkg puha vaj vagy margarin2-3 ek tejföl1 egész tojás1 tojássárgája20 dkg cukor2 cs vaníliás cukor1 kezeletlen citrom reszelt héja1 cs sütőportetejére:15 dkg durvára vágott dió10 dkg cukor - vagy ízlés szerint
1 tojásfehérjeElkészítése:A lisztbe beletesszük a sütőport, csipet sót és összedolgozzuk a zsiradékkal.A többi hozzávalóval tésztát gyúrunk.Folpackba csomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük.Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, - sütéskor a sütőpor miatt megdagadnak - majd különböző (karácsonyi) formákkal kiszaggatjuk.A tojásfehérjét enyhén felverjük, megkenjük a tésztát, tetejét megszórjuk a cukros dióval.Sütőpapíros tepsibe rakjuk a sütiket.Előmelegített 180°C-os sütőben kb 12-15 perc alatt (sütőfüggő!) addig sütjük, míg éppen csak színesedni kezd a tészta széle.Néhány percig a tepsiben hagyjuk, mert még törékeny a tészta, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.Fém dobozba tárolva hetekig eláll.