Szecsuáni csirke

  • 2017.11.17.
  • 0

Kínai gyorséttermek egyik legnépszerűbb fogása, de házilag elkészíteni sem egy ördöngősség. A jó tüzes, csípős ételek sorába tartozik, így természetesen, hogy az én nagy kedvencem. Azért szeretem itthon főzni, mert az ártalmas "kínai
só" biztosan nem kerül bele és a csípősségét is a magam ízlése szerint tudom beállítani. Tele van friss, roppanós zöldségekkel, így akár diétás fogásnak is beillik vacsorára. Villámgyorsan, szűk fél óra alatt készen van és ebbe már az előkészítést is beleszámoltam. Keleties ízvilágot kedvelőknek ajánlom, vagy azoknak, akik csak valami egyszerű és finom, mégis különlegesebb ételre vágynának.
Szecsuáni csirkeHozzávalók:60 dkg csirkemellfilé
1 sárgarépa2 maréknyi zöldborsó3-4 szál újhagyma (lehet vöröshagyma is)4-5 g fokhagyma2-3 db szárított chilichili szósz vagy Erős Pista - ízlés szerint1 ek szójaszósz1 ek kínai bor vagy száraz fehérbor1 tk cukorkukoricakeményítősóborsolaj a sütéshezElkészítése:A csirkemellet vékonyan felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 1 evőkanál szójaszósszal, rászórunk 2 evőkanálnyi keményítőt, kevés vizet hozzáadva összekeverjük, negyed órát állni hagyjuk.Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymákat apróra vágjuk.A megpucolt répát vékony lapocskákra daraboljuk.A wokba olajat öntünk, felmelegítjük, megsütjük benne a csirkehúst, szűrőlapáttal kiszedjük.A wok aljában kevés olajat hagyunk, üvegesre pirítjuk rajta a hagymákat, a szárított chilit kicsit megtörjük és a hagymák mellé dobjuk.Hozzáadjuk a répát és a borsót, majd az elősütött csirkehúst, a bort és a chili szószt.Kevés sóval és 1 teáskanál cukorral ízesítjük, pici vízzel felöntve összesütjük.


Mikor a zöldségek roppanósan puhák, 1 evőkanál keményítőt kikeverünk kevés vízzel és besűrítjük vele az ételt.
Forrón, illatos rizzsel (jázmin vagy basmati) tálaljuk.