Dióbundás sütőtökös palacsinta

  • 2017.11.21.
  • 7

Míg más országokban gyakran esznek palacsintát reggelire, addig nálunk inkább desszertként megszokott egy tartalmasabb leves után. Az ősz igen finom csemegéje a sütőtök, amely nagyon sok módon felhasználható. Én különösen szeretem levesként vagy csak megsütve, de talán nem is gondolnánk, hogy mennyiféle édesség vagy sütemény készíthető még belőle. Tehetjük kalácsba, gofriba, gyúrhatunk belőle kókuszos golyócskákat, készíthetünk muffint, hozzákeverhetjük zabkásához vagy süthetünk vele palacsintát. Nálam most az utóbbi történt és a puha, édes tökhús nem a tésztába került, hanem töltelékként kapott főszerepet. De ez a palacsinta most egy kis csavarral készült, mert nem csak töltve van, hanem rántva is. Mivel a dió íze remekül illik a sütőtökhöz, így vétek lett volna kihagyni a felhasználását. Különleges, finom, ízeiben jól harmonizáló desszert, mely nagyon laktató, - így személyenként 2 darabnál ne számítsunk többet - másnap megmelegítve is fogyasztható.




Dióbundás sütőtökös palacsintaHozzávalók:palacsintatészta:8-10 db palacsintához20 dkg liszt2 tojás3 dl tej2 dl szénsavas ásványvíz3/4 dl olajcsipet só1 ek porcukortöltelék:50 dkg sütőtökbarnacukorvaj (nem margarin!)panírozáshoz:10 dkg liszt2 tojás25 dkg zsemlemorzsa25 dkg darált diósütéshez:olajtetejére:fahéjas porcukorElkészítése:A zsemlemorzsát összekeverjük a darált dióval.A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kisebb darabokra vágjuk.Sütőpapíros tepsibe tesszük, ízlés szerint meghintjük barna cukorral, vajdarabkákat morzsolunk a tetejére.Forró sütőben puhára sütjük, időnként megforgatva a cukros olvadt vajban a tökdarabokat.A palacsintatésztához tálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót és a porcukrot (nem fog leragadni, de ízesebb lesz tőle a palacsinta - elhagyható), elkeverjük.Hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet folyamatosan hozzáadagolva sima tésztává keverjük.Végül hozzáöntjük az ásványvizet és az olajat, elkeverjük, 30 percet hűtőben pihentetjük.Teflon serpenyőben a szokásos módon 8 db palacsintát sütünk belőle.A kihűlt tölteléket villával összetörjük vagy pürésítjük, megtöltjük vele a palacsintákat úgy, hogy egy kis kupac tölteléket rakunk a palacsintára, két szélét ráhajtjuk, - hogy ne folyjon ki a töltelék - majd feltekerjük.Bepanírozzuk: lisztbe, tojásba mártjuk, majd a diós zsemlemorzsában meghempergetjük.Bő, közepesen forró olajban, minden oldalát szép aranyszínűre sütjük.Frissen, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.