Csípős-fűszeres kukoricakrémleves

  • 2017.10.14.
  • 4

Még van friss zsenge kukorica a piacokon, érdemes ezt a krémes levest elkészíteni belőle. Hűvös napokon én sokszor nem is vágyom másra csak egy forró, fűszeres levesre, ami felfűti az ember szervezetét. Itt a blogon is közismert a chili-imádatom, sokszor készítek erős, csípős ételeket és ebbe a levesbe is jutott bőven ebből a tüzes fűszerből, az édes kukoricával finom harmóniát alkot. Ha egy-két napig áll a leves, akkor még inkább összeérnek az ízei. Nyáron hidegre behűtve is jó választás. A tortilla chipset ne felejtsünk mellé kínálni!




Csípős-fűszeres kukoricakrémlevesHozzávalók:3-4 cső friss vagy 2 kis doboz konzerv kukorica vagy 50 dkg mirelit kukorica1 vöröshagyma2 g fokhagyma2 dl tejszín1 liter zöldségalaplé (víz + zöldségleveskocka)szárított chili - ízlés szerint, ki mennyire szereti a csípőset
késhegynyi füstölt paprika (elmaradhat)1/2 tk őrölt római kömény1/2 tk kurkumasófrissen őrölt bors1 ek vajElkészítése:A kukoricát megtisztítjuk, éles késsel levágjuk róla a szemeket. Ha konzerv kukoricát használunk, akkor leöblítjük, lecsepegtetjük.Kevés vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát.Hozzáadjuk a szárított chilit és a fűszereket, tovább kevergetjük, hogy kijöjjenek a fűszerek aromái, majd ráöntjük a kukoricát.Felengedjük a zöldségalaplével, letakarva puhulásig főzzük.Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy a kukorica héja ne kerüljön a levesbe.Tűzre visszatéve hozzáöntjük a tejszínt, ha kell még állítunk az erősségén, összefőzzük.Még forrón tányérokba merjük.Színes paprikakockákkal, újhagyma,- vagy petrezselyemzölddel, szárított chilivel vagy főtt kukoricaszemekkel díszíthetjük.Kínálhatjuk chili olajjal vagy pirított baconnal is.
Nachos chipset kínálunk mellé. (nálam ez is chilis volt)