Házi zöldséges májgombócleves

  • 2014.06.14.
  • 8

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy melyek a kedvenc ételeim, ez a leves az első ötben biztosan benne lenne. Nagyon szereti a család is, sokszor kerül terítékre, amikor nincs időm fél óránál többet szánni az ebéd vagy vacsorafőzésre. Mikor pedig megjelenik a piacon a zsenge borsó és sárgarépa, akkor bizony rá kell állnom a sorozatgyártásra, mert a májgombóc íze annyira passzol ezekhez a friss zsengékhez, hogy hetekig nem tudjuk megunni. Bevallom, én nem szeretem a mirelit gombóckákat, nyomában sem léphetnek a házi készítésűnek és nekem az sem tetszik bennük, hogy olyan katonásan egyformák és kicsik, mert mi a jó méretes, rusztikusan kinéző "egyedeket" szeretjük, amibe olyan jól esik egy nagyot beleharapni és abban a pillanatban már érezni is a szájban szétomló ízharmóniát. A májgombócot is többféle képen, ízlésnek megfelelően lehet készíteni. Én nem teszek bele sem hagymát, sem zsemlét, grízt meg végképp nem, mert nálunk a grízes változat nem ment át a házi teszten. Mindig friss csirkemájból készítem, májkrém szóba sem jöhet. Szerintem a jó májgombóc kellően puha, remegős és kicsit kiérezhetően fűszeres. Én mindig csinálok egy-két gombóccal próbafőzést, mielőtt az egészet a levesbe szaggatnám, így biztosan tudom, hogy jó-e az íze és az állaga, ha bármelyik nem megfelelő akkor még lehet korrigálni rajta. Gyakorlatlanabb háziasszonyoknak is ajánlom, hogy próbálkozzanak vele, sokkal, de sokkal finomabb, mint amit a boltban lehet kapni.


Elkészítési idő:
30 percHozzávalók:leves:1 sárgarépa1 fehérrépa2 maréknyi zöldborsó1-1,5 liter húsleves
(vagy víz + leveskocka)sóborspetrezselyemmájgombóc:4-5
csirkemáj1 tojás1 ek olaj1 ek lisztzsemlemorzsasóborsmajoránnaapróra vágott petrezselyemElkészítése:A felkockázott répákat és a
borsót kevés olajon átforgatjuk, pici vizet öntve alá, fedő alatt félpuhára pároljuk.
Felöntjük a húslevessel,
ha felforrt beleszaggatjuk a májgombócot.Néhány percet főzzük. Vegyünk ki egy májgombócot a levesből, vágjuk ketté és ha a belseje már sehol nem rózsaszínes, akkor biztosan megfőtt.

Májgombóc elkészítése: az elkapart csirkemájakat egy tálkába tesszük, hozzáütjük a tojást, hozzáadjuk a fűszereket, 1 ek lisztet és annyi zsemlemorzsát, hogy
se túl kemény, se túl lágy ne legyen a masszánk.(vigyázat, még dagadni fog, ha túl sok a zsemlemorzsa, akkor kemény lesz a májgombóc, ha meg túl kevés, széteshet a levesben) Hozzákeverjük az
olajat és az apróra vágott petrezselymet. Hűtőben negyed-fél órát pihentetjük.
Az elkészült levest, ha kell még sózzuk, borsozzuk,
apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.