Különleges gyorskaja

  • 2013.07.17.
  • 0

Nagyjából egy éve már írtam, mennyire szeretem a quesadilla-t, ezt a tex-mex gyorsételt. A lényege, hogy két tortillalap közé reszelt sajtot, meg még sok mindent teszünk, serpenyőben mindkét oldalát megsütjük, majd cikkekre szeletelve tálaljuk. Gyors, melegszendvics helyett is fogyasztható, mégis a megszokottól kicsit eltérő. Na és természetesen a maradékokat is simán felhasználhatjuk hozzá.
Így született meg a következő fogás is. A neve azért lett eklektikus, mert a quesadilla ugyan mexikói-amerikai, a szósz viszont kanadai. De mindegy is a származás, a lényeg, hogy nagyon finom lett!

Eklektikus quesadilla
 
Hozzávalók 4 főre:
8 közepes tortilla
1 fej hagyma
40 dkg csirkemell
1 konzerv fehérbab
15 db koktélparadicsom
10 dkg cheddar sajt
10 dkg füstölt sajt
Só, bors
10 ek poutine-szósz vagy carolinai bbq szósz
1 csokor koriander
3 ek olaj
 
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, a babot lecsepegtetjük, a koktélparadicsomokat nagyságtól függően 2-3 db-ba vágjuk. A sajtokat külön-külön lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk.
Az olajon sárgára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a csirkemellet. Mikor kifehéredett, beletesszük a babot és a paradicsomot, ráöntjük a szószt, kicsit megsózzuk, borsozzuk. Közepesnél erősebb lángon addig főzzük (időnként megkeverve), míg besűrűsödik a ragu. Elzárjuk a gázt és belekeverjük a durvára aprított koriandert.
Négy tortillát magunk elé terítünk, elosztjuk rajtuk a füstölt sajtot. Erre jön a ragu, majd a cheddar, végül beborítjuk a maradék tortillákkal.
Felforrósítunk egy serpenyőt, majd közepesre vesszük a lángot. Beleteszünk egy quesadillát, mikor ropogósra sült az alsó lap és megolvadt a sajt azon az oldalon, egy lapáttal óvatosan megfordítjuk és a másik lapot is ropogósra sütjük. Így járunk el a többivel is, végül cikkekre vágva tálaljuk.