Szilvás galette

  • 2020.10.10.
  • 5

Már rég készültem elkészíteni ezt a gyümölcsös finomságot. Nagyon szaftos, nagyon finom. Érdemes azonban addig várni, amíg kihűl, mert könnyebben lehet szeletelni. De egy szeletnél nem lehet megállni, csak úgy eteti magát. Hozzávalók:Tésztához:*20 dkg liszt*1 csipet só*2 csapott ek cukor*1/2 citrom reszelt héja*10 dkg vaj*5-6 ek vízTöltelékhez:*1 ek búzadara*kb. 10 db szilva*1 ek vaníliás cukor*1 kk őrölt fahéj*1 csipet őrölt szegfűszegLekenéshez:*1 kisebb tojás
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, becsomagolva egy órát pihentetjük. Lisztezett felületen kör alakúra és 3 mm vékonyra nyújtjuk. Sütőpapíros tepsire terítjük. Megszórjuk búzadarával.
A szilvát kimagvaljuk és cikkekre vágjuk, megszórjuk a fűszerekkel elkevert cukorral és a tésztalapra rakjuk úgy, hogy a szélén 2-3 cm hely maradjon üresen. Ezt a tésztaszélet a gyümölcsre visszahajtjuk, és lekenjük egy felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Szeletelve kínáljuk.