Meggyes-fahéjmorzsás pite

  • 2020.08.22.
  • 1

Amikor ezt a sütit készítettem, még elérhető volt a friss megy, de az a jó benne, hogy befőtt vagy mirelit gyümölcsből is az év bármelyik részében ugyanúgy megsüthető. Bár a kép nem adja vissza tökéletesen, de a puha tésztát szaftos gyümölcsréteg borítja, amit ropogós fűszeres morzsa takar. Már bánom, hogy felvágva nem fotóztam, de majd legközelebb.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is.
A kivehető aljú sütőformát a Cookori biztosította.Hozzávalók egy 28 cm-es pitéhez:Morzsához:*8 dkg liszt*1 tk őrölt fahéj*5 dkg cukor*7 dkg vajTöltelékhez:*2 evőkanál búzadara*60 dkg meggy*1 ek vaníliás cukorTésztához:*25 dkg liszt*1 csipet só*1 púpozott kk sütőpor*5 dkg porcukor*0,5 kezeletlen citrom reszelt héja*1 tojás sárgája*10 dkg vaj*0,5 dl tejfölA morzsa hozzávalóit összedolgozzuk, és a hűtőbe rakjuk.
A megtisztított meggyet kimagvazzuk, lecsepegtetjük.
A tésztához a lisztet elvegyítjük a sóval, sütőporral, porcukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a tojás sárgáját, a tejfölt és a vajjal összedolgozzuk.
Lisztezett felületen a forma méretére nyújtjuk, majd a vajjal kikent, liszttel megszórt formába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen.
Egy villával megszurkáljuk, megszórjuk búzadarával és egyenletesen elosztjuk rajta a meggyet.
Rámorzsoljuk a hűtőben pihentetett tésztát.
180 fokon hőlégkeveréssel 30 perc alatt megsütjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.