Citromos tarkedli

  • 2020.07.18.
  • 8

A kelt tészták mindig is nagyon közel álltak a szívemhez. A kalácsok mellett a fánkok a kedvenceim. Ez a cseh változat gyakori vendég nálunk, most citromosan készítettem. Könnyű, puha tészta, olyan nem lehet abbahagyni fajta.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júniusi számában is.Hozzávalók kb. 27 db-hoz*30 dkg liszt *½ kk só*2 ek cukor*4 dl tej*1 dkg friss élesztő*2 közepes tojás*½ dl olaj*1 kezeletlen citrom reszelt héja*2 kezeletlen citrom frissen facsart leve*1 késhegynyi Bourbon őrölt vanília*olaj a sütéshezAz élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, a vaníliával, a reszelt citrom héjával és levével. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, az olajat és simára keverjük.
Letakarva 1 órát pihentetjük.
A tarkedli sütő mélyedéseit vékonyan kikenjük olajjal és két evőkanálnyi tésztát közepes lángon megsütünk benne.
A tarkedlit a mézzel, pudinggal vagy lekvárral kínáljuk.