Hortobágyi pásztorhús

  • 2013.04.22.
  • 1

A bográcsos ételek a kedvenceim közé tartoznak. Nincs is jobb annál, mint a szabad levegőn, egy remek társasággal főzőcskézni, beszélgetni, rengeteget nevetni, no és persze egy kevéske alkoholtartalmú nedűvel koccintgatni. A hétvégén ünnepeltük meg az egyik kedves barátunk születésnapját, ahol is vállaltam a szakács teendőket. Szerencsére cseppet sem voltam egyedül a feladatra, hisz a kompániánk valamennyi tagja kivette a részét az ételkészítésből. Volt, aki krumplit pucolt és kockázott, mások elbántak a paradicsommal, paprikával, illetve a hagymával, a szülinapos utántöltötte minden dolgozó poharát, no és persze megvolt a „tűzfelelősünk” is. Ha a szakácsnak ilyen szorgos és vidám társulat segédkezik, akkor igazán gyerekjáték a főzés.

Irulnak-pirulnak a szalonnakockák
Hozzávalók:
-3 kg marhalábszár
-30 dkg füstölt szalonna
-4 nagy fej vöröshagyma
-4 gerezd fokhagyma
-3 db paradicsom
-2 db zöldpaprika
-Kb. 1 kg burgonya
-25 dkg tarhonya
-Fűszerpaprika, cseresznyepaprika
-2-3 dl száraz vörösbor

Helyére kerül a hagyma is...
Mint mindig, első dolgunk most is az előkészülés: vágjuk kockára a húst, a vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot, a szalonnát, a burgonyát pedig hámozzuk meg, öblítsük le jó alaposan és szintén daraboljuk kockára. Ha ezekkel végeztünk, akkor kenjük ki zsírral a bográcsunkat, és már alá is gyújthatunk.
Tegyük a bográcsba a szalonnát, és olvasszuk ki a zsírját. Szórjuk rá a felaprított vöröshagymát, és dinszteljük aranysárgára. Ezután következik a felkockázott paprika, illetve paradicsom. Amikor a paradicsom szétfőtt, mérsékeljük a lángot, hintsük meg az ételt fűszerpaprikával, keverjük el, és egy pici vízzel engedjük fel. Most kerül az edényünkbe a marhahús, amit erőteljesebb lángon pirítsunk meg. Nyomjuk, vagy vágjuk bele a fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal, köménnyel, illetve őrölt cseresznyepaprikával. Rövid lében, az elpárolgó vizet időnként pótolva így pároljuk puhára a húst.

Még az egésznek az elején, burgonya, tarhonya, illetve bor nélküli állapotban 
Mikor a lábszár már szinte teljesen megpuhult, borítsuk a bográcsunkba a felkockázott burgonyát, valamint a tarhonyát, szédítsük meg 2-3 dl borral és így főzzük készre az ételünket. Ha szükséges ízesítsünk utána!
Finom, puha kenyérrel, savanyúsággal már tálalhatjuk is!
Jó étvágyat kívánok hozzá!