Diós keksz - tönkölybúzával és xilittel
- 2014.07.26.
- 7
Nemrég volt az én drága kicsi fiam születésnapja. Többféle süteményt sütöttem az elmaradhatatlan torta mellett. Mivel édesanyám és apósom is diétázik (utóbbinak csak kellene, de sajnos nem nagyon foglalkozik vele) és én se eszem magas szénhidrát tartalmú ételeket, Ãgy készült egy kis diétás keksz is.Egyszerű de nagyszerű. Mikor párom megkóstolta hümmögött egy keveset de azért kérte a következÅ‘ darabot :)Hozzávalók:15 dkg teljes kiÅ‘rlésű tönkölybúza liszt15 dkg fehér tönkölybúza liszt20 dkg puha vaj esetleg margarin20 dkg durvára tört dió1 citrom leve és reszelt héjakéshegynyi sütÅ‘por14 dkg xilit2 db tojás1 teáskanál vanÃlia eszencia Az összes hozzávalót egy tálba tesszük és összedolgozzuk, ha szükséges kevés lisztet teszünk hozzá (függ a tojás nagyságától), az a lényeg, hogy lágy de nem ragadós tésztát kapjunk. Kicsit pihentetjük, én kb 2 órát hagytam a hűtÅ‘ben, majd diónyi golyókat formálunk, két tenyerünk között lelapÃtjuk és sütÅ‘papÃros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojásfehérjével de ha épp nincs akkor pici tej is jó erre a célra. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, 170-180 fok kb 8-10 percig sütjük. Mikor kivesszük még puha de ahogy kihűl ropogós lesz és finom.Dobozva téve hetekig eláll(na) :).Jó étvágyat!