Lekváros linzervirág
- 2014.12.11.
- 4
Együtt készülniÃgy decemberben éppúgy sűrűsödnek a munkáink,ahogy rövidülnek a nappalok.Valahogy mégis azt veszem az ilyen idÅ‘szakokban észre,hogy minnél inkább be kell osztanom az idÅ‘met,annál
jobban tudok vele gazdálkodni.Vasárnap ketten voltunk csak a kisasszonnyal és a
szakadó esÅ‘ egész nap a lakásban marasztalt bennünket.Begyúrtam két adag linzertésztát, és amÃg a hűtÅ‘ben pihent kikevertünk egy tésztát amibÅ‘l ánizsos kekszek lettek.Aztán a linzertésztát
is kiszaggattuk.Készültek a lentebb látható lekváros linzerek.EzenkÃvül szaggattunk kisebb csillag,harang,holdacska,házikó formákat,melyekre,mikor kisültek és kihűltek olvasztott étcsokoládét csurgattam(mint ezeken a kekszeken).S mivel maradt két tojásfehérje, kiszaggatunk még kb 40 db egycentis kis köröket.Ezeket is megsütöttük.A fehérjét kemény habbá vertük,közben 15 dkg cukrot adagolva hozzá.Végül úgy 8 dkg-nyi diót kevertünk bele és a kisült kis korongokra halmoztuk.150°c-os sütÅ‘ben 20-25 perc alatt kiszárÃtottuk a habsipkákat.Estére megteltek a süteményes dobozok,és a kétféle tésztából igazán változatos kis kekszek születtek.Lekváros linzervirágRégi,jól ismert kis süti.Dobozban sokáig eláll,Ãgy jó elÅ‘re megsüthetÅ‘.És ha már hozzákezdünk a begyúrt linzertésztából másféle kekszeket is érdemes készÃteni,mint ahogy mi is tettük.Hozzávalók:40 dkg finomliszt20 dkg vaj10 dkg porcukorteáskanál vanÃliás cukorcsipet só1 tojássárgájaA liszttel elmorzsolom a hideg vajat,majd a többi hozzávalóval együtt,gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom.Folpackba csomagolva egy órát hűtÅ‘ben pihentetem.Ezután kisodrom és fele-fele arányban telt és lyukas közepű formákat szaggatok belÅ‘le.ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben 170°C-on 8-10 perc alatt világos szÃnűre sütöm.Hűlés után különbözÅ‘ házi lekvárokkal megkenve Å‘sszergasztok egy-egy virágot és dÃszÃtésképp kevés porcukorral megszórom.