Datolyás borjúpástétom házi mustárral-Shakespeare idejéből

  • 2017.11.02.
  • 5

Shakespeare darabjaiban és költeményeiben szenvedélyesen dicsőítette az evést-ivást. Bár arról, hogy pontosan mi volt a kedvenc étele, nem maradtak fent írások, de a 16-17. században kiadott Angliai szakácskönyvekből megtudjuk, hogyan főztek és ettek a kor emberei. Francine Segan ezekből a könyvekből válogatott össze reneszánszkori recepteket, melyeket Shakespeare konyhája című könyvében adott ki. Ebből készítettem el három, számomra érdekes receptet.
Datolyás borjúpástétom házi mustárralHozzávalók 4 személyre:
a pástétomhoz: 25 dkg
borjúmáj, 125 ml tej, 6 dkg apróra vágott húsos szalonna(pl. pancetta), 3 mogyoróhagyma, 60 ml tejszín, 2 evőkanál szobahőmérsékletű vaj, 6 kimagozott és apróra vágott datolya, 1 evőkanál ribiszke; a mustárhoz: 2 evőkanál mustárpor, 1 teáskanál mustármag, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál cukor, 1-2 evőkanál fehérbor, 1 evőkanál fehérborecet, őrölt szerecsendió;a tálaláshoz: vékonyra szeletelt bagett, olívaolaj. Elkészítése: A borjúmájat vékony szeletekre vágjuk, rátöltjük a tejet, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Egy serpenyőben zsírjára sütjük a szalonnát, hozzáadjuk a lereszelt hagymát és takaréklángon néhány percig pirítjuk. Beletesszük a lecsöpögtetett májat, 2-3 percig sütjük(belül rózsaszín maradjon), majd félrehúzzuk, hűlni hagyjuk és végül a vajjal meg a tejszínnel sima krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a ribiszkét meg a datolyát, kisméretű tálkákba adagoljuk és tálalásig hűtőbe tesszük. A mustár hozzávalóit kikavarjuk. A bagettszeleteket vékonyan lekenjük olajjal és forró sütőben ropogósra sütjük. Tálaláskor a pástétomos tálkát tányérra helyezzük, mellékanalazunk egy kis mustárt, a tányér szélén pedig elrendezzük a bagettszeleteket.