Sütipecsétes tallérok

  • 2015.02.15.
  • 4

A
sütipecséttel változatos minta hozható létre.Hozzávalók:Fehér tészta30dkg
liszt12dkg cukor10dkg vaj1db

citrom reszelt héja1db

vanília rúd kikaparva1db

tojásBarna tésztaa fehér tészta hozzávalói +2ek kakaó porElkészítés:A
felkockázott hideg vajat gyorsan elmorzsoltam a liszttel, majd hozzáadtam a cukrot, citrom héjat, vaníliát.A tojás hozzáadásával tésztát gombóccá gyúrtam.A barna tésztánál a tojás hozzáadása előtt még belekerült a
kakaó por.Mindkét tésztát tetővel lezárt tálban hűtőben 1órát pihentettem.A
fehér és a barna tésztát külön külön az
állítható nyújtóval
fél cm vastagra
kinyújtottam,
majd a
sütipecséttel
mintáztam.180°C-on 8-10perc alatt megsült.Kívül roppanós belül puha tallérok készültek ami
jól záródó süteményes dobozban sokáig eltartható.Sütipecsét használata: A pecséthez tartozó
hengerrel a tésztából
6 cm-es köröket kiszúrtam, majd a hengeren keresztül megpecsételtem a 6 minta egyikével. A pecsétet kiemelve a hengerből a szilikon mintázóhoz tapadt tallért egy gyengéd, de határozott mozdulattal a szilikonos sütőpapírral leterített sütőlapra ejtettem. A
pecsét
nyelére gyakorolt gyengéd
de határozott ütés hatására a szilikon mintázóról a
tészta ráesik a sütőlapra, a kívánt helyre ahonnét már nem kell mozgatni, kerülve a deformálódást.A cifra minta a lehulló részek összedolgozása-nyújtása-kiszúrásával jött létre.A tészta nyújtása sem a sütipecsét használata nem igényelt lisztezést, a tészta hidegen tartása segítette a lisztezés elkerülését.A sütipecséthez tartozó szilikon mintázók tárolásra a szétszedhető sütipecsétben.




állítható nyújtó és sütipecsét