Habos meggyes-mákos

  • 2018.12.05.
  • 8

Hozzávalók:a tésztához:40-45 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 30 dkg Ráma margarin, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 10 dkg porcukora meggyes-mákos töltelékhez:egy üveg darabos meggylekvár (vagy ízlés szerint másfajta)25 dkg mák, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 kávéskanál őrölt fahéj (ez el is hagyható), 2,5 dl forró teja habos réteghez:3 kis doboz habtejszín (vagy egy 5 és egy 2 dl-es), 4 evőkanál porcukor, 10 dkg mák, 2 tasak habfixálóA tésztához elmorzsoljuk a margarint a sütőporos liszttel, hozzáadjuk a porcukrot, a felvert tojássárgáját és a tejfölt. Összegyúrjuk, ha nehezebben állna össze, adhatunk hozzá még egy kevés tejfölt, vagy ha ragadna, egy pici lisztet, és letakarva legalább 1 órát pihentetjük a hűtőben.A töltelékhez a mákot ledaráljuk, összekeverjük a cukrokkal és a reszelt citromhéjjal.Ráöntjük a 2,5 dl forró tejet (víz is jó) és félretesszük hűlni.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.A tésztát kb fél cm vastagra kinyújtjuk, majd margarinnal kikent, lisztezett, nagyobb méretű (35x35 cm-es) tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk, majd kb 5 percig elősütjük.Kivesszük, rákenjük a meggylekvárt, majd erre simítjuk
a máktölteléket és 20 percre visszatesszük a sütőbe, felső rácsra, hogy a tészta alja meg ne égjen. Ha megsült, kivesszük és teljesen kihűtjük.A hideg
tejszínt a cukrokkal és a fixálóval kemény habbá verjük, végül beleszórjuk a szemes mákot (aki így nem szereti, az le is darálhatja). A teljesen kihűlt süteményre rákenjük a mákos habot és a tetejét villával kicsit megcifrázzuk.Szeletelés előtt minimum 1 órára hűtőbe tesszük.