Áfonyás köleskocka

  • 2019.02.03.
  • 1

Mióta 9 éve diétázni, 4,5 éve blogolni kezdtem, sok változáson ment keresztül a módszer, megváltoztak ajánlások, megjelentek új alapanyagok. Így sok olyan régebbi receptem van, amiben érdemes végrehajtani egy-két cserét. Ilyen ez a túró alapú köleses sütemény, amelynek régi verziójában még tej és nyírfacukor szerepel. Ezeket most lassúbb vizes tejszínre és nem felszívódó szénhidrátokat tartalmazó negyedannyi ugyanannyira cseréltem. Azt hiszem megérte a ráncfelvarrás, mert nem csak a belbecs lett kedvezőbb, de a külcsín is sokkal üdébb! Hozzávalók, 22x30cm kinyitható sütőkeret vagy tepsi150g köles250ml 30%-os habtejszín250ml víz50g vaj 250g túró4 tojásfél mokkáskanál sütőporfél mokkáskanál szódabikarbóna 120g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi1 kezeletlen citrom héjafél rúd vanília kikapart magjaiszeletelt mandula 200g áfonyaA kölest átválogattam, alaposan megmostam és egy órára beáztattam. Leszűrtem és egy tapadásmentes edényben a tejszínnel és vízzel megfőztem. Belekevertem a vajat, citromhéjat, vaníliát, a negyedannyi felét, lefedtem és félretettem hűlni.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A túrót egy nagyobb keverőtálba tettem, hozzáadtam a sütőport, szódabikarbónát, a tojások sárgáját, a kihűlt kölest. A tojásfehérjét a negyedannyi másik felével laza habbá vertem. Beleforgattam a köleses alapba. A masszát belesimítottam a papíros sütőlemezre állított keretbe. Rászórtam az áfonyát és a mandulát. Sütőbe tettem és 45 perc alatt megsütöttem.
Ha tepsiben sütjük vékonyan vajazzuk, lisztezzük ki.
Tipp: áfonya helyett használhatunk meggyet, gurulós málnát, erdei gyümölcs keveréket, szezonban cseresznyét, keményebb húsú barackot.Az eredeti meggyes kölestorta recept
ide kattintva érhető el. Ebből az is kiderül, ha tortát szeretnék sütni, mekkora formára van szükség.