Füstölt lazacos spenótos quiche

  • 2019.01.19.
  • 6

A szokásos,
péntek esti lazulós meleg vacsora főszereplője ezúttal a spenót és a füstölt lazac. Nem vitatom, ez utóbbi nem olcsó alapanyag, de a recept is példázza, hogy hogyan lehet kevésből kiadós fogást készíteni és lenyűgözni vele családot, barátokat!
Nézzétek el nekem, szeletről ezúttal nem készült fotó, mert kivételesen győzött a türelmetlenség és leültem enni..
Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú piteformáhozA tésztához 200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)100g hideg vaj1 tojás sárgája1 csapott teáskanál sütőpor1 csapott teáskanál só1 evőkanál tejfölA töltelékhez400g mirelit, leveles spenót1 gerezd fokhagymakevés olaj 100g füstölt lazac100g mozzarella 200ml habtejszín3 tojásfrissen őrölt borssóElkészítettem a tésztát. A vajat elmorzsoltam a lisztekkel, legpraktikusabb ezt késes aprítóval tenni. Keverőtábla tettem és a tészta többi komponensét hozzáadva összegyúrtam. Dolgozzunk gyorsan, hogy a kezünk melegét a tészta ne vegye át. Lefedve hűtőbe tettem és egy órát pihentettem.Míg a tészta pihent, egy serpenyőben kevés olajat melegítettem és rátettem a spenótot. Folyamatosan kevergettem, míg fel nem olvadt és a víz el nem párolgott belőle. Közben belezúztam a fokhagymát. Mikor elkészült hűvös helyre tettem hűlni.A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd a tésztát lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam és kibéleltem vele a formát. Villával megszurkáltam. Sütőpapírt terítettem bele, ráöntöttem a vakon sütéshez* használt rizsemet és 15 percig sütöttem. Közben a tejszínt a tojásokkal, borssal alaposan elkevertem. A sózással legyünk óvatosak, hisz a lazac sós.Az elősütött tésztára rétegeztem a spenótot és az összetépkedett lazacot. Ráöntöttem a tejszínes keveréket, végül rámorzsoltam a mozzarellát. Visszatettem a sütőbe és 35 perc alatt megsütöttem.
* Mivel mindig megkérdezi valaki... A vakon sütés nem egy felesleges hókuszpókusz, nem is bekötött szemmel ügyeskedés, hanem omlós tészták elősütése, amihez sütőpapír és valamilyen nehezék szükségeltetik. Lehet ez rizs, bab, meggymag bármi ami kéznél van. A formába igazított, megszurkált tésztára sütőpapírt teszünk, egyenletesen elterítjük rajta a súlyt, és a receptben megadottak szerint sütjük. Ha elkészült, a magok a sütőpapírral könnyedén kiemelhetők. Ezt a "tölteléket" el lehet tenni és többször használni. És hogy erre az egészre miért van szükség? Az elősütéssel megakadályozhatjuk, hogy a
tészta nyers "szalonnás" legyen, a tölteléktől elázzon. Megszurkálni, súlyt helyezni rá pedig azért hasznos, hogy ne púposodjon fel.