Ricottás spenóttal töltött palacsinta

  • 2018.10.29.
  • 2

Több apropója is van annak, hogy ez a recept megszületett.
Az egyik, hogy a napokban újra elkészített és posztolt Sajtos karfiolfasírt kapcsán többen jeleztétek, hogy nagyon örültök a húsmentes ételeknek. A másik, mivel itt az őszi spenót szezon, így ez a szuper alapanyag adta magát egy húsmentes fogáshoz. A harmadik pedig, hogy a blog történetének egyik legnézettebb receptje a Túrós rakott palacsinta. Régi tervem volt, hogy sós verzióban is kitalálok valami hasonlót! Remélem ezt is fogjátok szeretni! HozzávalókA palacsintához120g liszt (40g sima, 40g zabpehely, 40 tk. búza)100ml tejszín150-180ml víz1 tojáskis csokor petrezselyem, finomra vágva1 újhagyma zöldje, felkarikázva1 gerezd fokhagyma20g vaj frissen őrölt borssó A töltelékhez350g friss spenót250g ricotta1 kisebb fej vöröshagyma 1 gerezd fokhagyma1 tojás sófrissen őrölt borsA royalhoz200ml tejszín2 tojássóA szóráshoz50g reszelt trappistaKevés vaj, a forma előkészítéséhezÖsszeállítottam a palacsintatésztát, zöldfűszerekkel és a fokhagymával ízesítettem. Míg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A spenótot alaposan megmostam, lecsepegtettem, összetépkedtem és kevés olajon megfonnyasztottam. Szűrőbe tettem lecsepegni. A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megpirítottam, majd hozzáadtam a fokhagymát. Félretettem hűlni.A tésztából 7 darab, körülbelül 15cm átmérőjű palacsintát sütöttem. Ha a pihentetés alatt túlságosan besűrűsödik, kevés vízzel hígítsuk fel. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A hagymás alapot, az alaposan kinyomkodott spenótot, ricottát, tojást
összekevertem, sóztam, borsoztam. Egy hőálló tálat kivajaztam. A palacsintákat megkentem a töltelékkel, félbe vágtam és a tálba sorakoztattam.Elkészítettem a royalt. A tojásokat simára kevertem a tejszínnel, sóztam, majd ráöntöttem a palacsintákra. Reszelt sajttal megszórtam és sütőbe tettem. 40 perc alatt megsütöttem és forrón tálaltam.
További spenótos receptek ide, húsmentes fogások pedig ide kattintva érhetők el!