Nektarinos galette házi vanília fagyival

  • 2018.08.04.
  • 6

Ezen a hétvégén egy szuper gyors, egyszerű és igazán nyárias desszertet, nektarinos galettet készítettem. Aki esetleg nem ismerné, ez egy tradicionális francia pite, amihez nincs szükség tortakarikára, pitetálra, mert a tészta adja a formát. Ha nem szabályosan kerek az sem baj, mert annál szebb, minél rusztikusabban néz ki. Készülhet bármilyen szezonális gyümölccsel. Önmagában is, tejszínhabbal is finom, de maga a tökély ha megkoronázzuk egy gombóc házi vanília fagyival.
Hozzávalók
A tésztához250g liszt (80g sima, 170g tk. búza)120g hideg vaj50g porcukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi, őrölve60g tejföl1-2 evőkanál hideg víz1 evőkanál citromléA töltelékhez3-4 nektarin10g étkezési keményítő40g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi1 tojás sárgájaszeletelt mandulaA fagylalthoz 500ml tejszín 3 tojás sárgája 50g nyírfacukor fél rúd vaníliaMake Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub400ml habtejszín100ml tej, lehetőleg 3,5% zsírtartalmú3 tojás sárgája50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyifél rúd vanília kikapart magjaiA liszteket a kockára vágott, hideg vajjal,
késes aprítóba tettem és elmorzsoltam (készíthetjük kézzel is, de akkor mindent mérjünk ki és dolgozzunk a lehető leggyorsabban). Tálba öntöttem, hozzáadtam, a tejfölt, citromlét, negyedannyit és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha szükséges adjunk hozzá kevés hideg vizet. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és egy lapos, egyenletes vastagságú, kb. 15cm átmérőjű korongot formáztam belőle. Egy lapos tányért liszttel meghintettem ráhelyeztem a tésztát és letakarva fél órára hűtőbe tettem.A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A nektarinokat megmostam, szárazra töröltem és cikkekre vágtam. A negyedannyit összekevertem a keményítővel, és összeforgattam a barackkal. A
tésztakorongot kb. 32cm átmérőjű körré nyújtottam. 4cm-es peremet hagyva körkörösen ráfektettem a gyümölcsöt. A tésztaperemet felhajtottam, megkentem tojással, megszórtam szeletelt mandulával. Sütőbe tettem és 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. Langyosan is, hidegen is finom! A fagylaltalapot előző nap készítettem el. Egy tapadásmentes lábasban egyneművé kevertem a tojássárgákat, a negyedannyit, a tejszínt, tejet és a vanília kikapart magjait. Lassú tűzön, habverővel folyamatosan keverve sűrűre főztem. Ez a forrás előtti pillanat, amikor az alap már fed, vékony réteget képez egy kanálon. Kihűtöttem, majd hűtőbe tettem. A legjobb ha pihen 6-8 órát, egy éjszakát. Másnap fagyigéppel kifagyasztottam, majd tálalásig mélyhűtőbe tettem.
Ha nincs fagylaltgépünk, tegyük hidegre hűtött a masszát egy jól záródó dobozban mélyhűtőbe és óránként keverjük át, míg át nem fagy.