Rumos diós csiga
- 2018.04.11.
- 4
Akik régóta követik a blogomat, bizonyára észrevették, hogy nagy szerelmese vagyok a csigavonalaknak. Így semmi meglepő nincs a tegnapi uzsonnában, hacsak nem az isteni rumos diótöltelék, némi savanykás baracklekvárral megbolondítva. HozzávalókTésztához350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)12g friss élesztő150ml folyadék (100ml tejszín, 50ml víz)1 tojás60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi65g olvasztott, visszahűtött vajfél kezeletlen citrom héjaTöltelékhez180g dió60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi2 tojás fehérje*rum (esetleg rumaroma), ízlés szerint, nálam 3 evőkanál rum120-150g baracklekvárA tészta hozzávalóit - a vaj kivételével -, dagasztóüstbe mértem és összegyúrtam. Végül hozzáadtam az olvasztott vajat és tovább dagasztottam. Amikor a tészta selymes, jól kidolgozott lett, kelesztőtálba tettem, lefedtem és bő 40 percig kelesztettem.Míg pihent, a diót késes aprítóval összevágtam, ügyeljünk rá, hogy ne zúzzuk nagyon szét, inkább legyen kicsit darabos. Természetesen használhatunk hagyományos darálót is. Amikor a tészta megkelt, a tojásfehérjéket a negyedannyival tejföl sűrűségű habbá vertem, beleforgattam a diót és a rumot.
A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és 3mm vékonyra nyújtottam. Először a baracklekvárral, majd a diótöltelékkel kentem meg, és felcsavartam. Ujjnyi szeletekre vágtam. A töltelékes tészta lágy, ne ijedjünk meg tőle, óvatosan sodorjunk egyet a csigákon, hogy visszanyerjék kerek formájukat.
Papíros sütőlemezre raktam úgy, hogy elég terük legyen kelni, sülni. Picit lenyomtam őket, hogy a közepük ne emelkedjen fel. Fél óráig kelesztettem, majd a közben 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kész csigákat rácsra tettem kihűlni.* Más süteményekből kimaradt, lefagyasztott tojásfehérjét használtam.
A szerzőről
Az áfonya mámora