Ordás spenótos ravioli

  • 2017.03.11.
  • 1

Akik követik a blog Facebook oldalát, bizonyára emlékeznek rá, hogy pár hete a Tésztaműhely című könyv szerzőjének, Kereki Noéminek a tésztakészítő tanfolyamán jártam. Sok érdekes dolgot tanultam és azóta érlelődött bennem a gondolat, hogy egy töltött tésztával folytatom. Ma "leporoltam" a több mint 6 éve pihenő nyújtógépemet és egy ordás, friss spenótos raviolit készítettem. Nem mondom, hogy gyorsan készülő ebéd, de az bizton állíthatom, hogy megérte a fáradtságot!
HozzávalókA tésztához 200g durum tésztaliszt50g teljes kiőrlésű búzaliszt1 L-es tojáscsapott mokkáskanál sóvízA töltelékhez250g orda150g friss, leveles spenót1 gerezd fokhagymakevéske olajsó A tálaláshoz50g vaj100g húsos kolozsvári szalonnareszelt parmezánújhagyma, petrezselyemA liszteket a sóval egy tálban elvegyítettem, hozzáadtam a felvert tojást és 120ml vizet. Ha szükséges, fokozatosan adagolva adjunk hozzá még vizet, míg a tészta össze nem áll. Ezután nyújtótáblára tettem és addig gyúrtam, míg selymes, kellemes tapintású nem lett. Ha szükséges pár csepp vízzel vagy durum liszttel lehet korrigálni az állagát. Fóliába csavartam és fél órát pihentettem.Míg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A spenótot megmostam, alaposan lecsepegtettem, apróra tépkedtem, majd kevés olajon átforgattam, hogy elveszítse a nedvességét. Amikor kihűlt botmixerrel még jobban felaprítottam, majd a zúzott fokhagymával együtt az ordához adtam, sóztam és krémesre kevertem.A kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágtam, és megpirítottam.
A tésztából lecsíptem egy darabot és a tésztanyújtó géppel 6-os fokozatig nyújtottam. A töltelékből tészta egyik felére fél teáskanálnyi halmokat raktam, ezeket vizes ecsettel körbehúztam, majd ráhajtottam a másik felet. Egy 6 cm-es kiszúróval kiszúrtam és lisztezett tálcára tettem a raviolikat. Addig folytattam, míg a töltelék el nem fogyott, majd bő sós vízben kifőztem. Közben a vajat barnulásig olvasztottam és kifőtt tésztát megforgattam benne. Megszórtam szalonnakockákkal és találásig a főzővíz felett tartottam melegen.
Mikor az asztalra került megszórtam újhagyma zöldjével és Grana Padanoval.Tipp: a maradék tésztát a tésztanyújtó gép metélt készítő alkalmatosságával hasznosítottam.

Ordát érdemes piacon, sajtkészítőknél keresni. Helyette használhatunk ricottát is.
A megformázott tészta jól fagyasztható.
Köszönettel Noéminek!
Inspiráció, további ötletek: Kereki Noémi Tésztaműhely, Az otthoni tésztakészítés titkai, Csipet Kiadó 2016.