Teljes kiőrlésű terpetős pogácsa

  • 2015.06.19.
  • 7

Magam sem tudom miért, de az elmúlt 5 évben, mióta diétázom, szinte alig sütöttem pogácsát. Pedig ennek a receptnek az eredeti, fehér lisztes verziójáról elmondhatom, hogy ez az a pogácsa amin felnőttem. A disznóvágások utáni megunt, megpuhult "töpörtyű" mindig ebben a formában engedelmeskedett a konyhai anyagmegmaradás törvényének. Azaz nem veszett el, csak átalakult. Hozzávalók350g liszt (100g rétes, 100g őrölt zabpehely, 150g tk. búza)25g búzasikér200g darált tepertő2 tojás sárgája150g tejföl20g friss élesztő1,5 teáskanál sófrissen őrölt borsA pihentetéshezpici liszt és pár csepp étolajA kenéshez1 tojás sárgájaA tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és egynemű, rugalmas tésztát gyúrtam. A tésztát lisztezett kelesztőtálba tettem és pár csepp olajjal lekentem. 45 percig lefedve kelesztettem. A tészta nem kel látványosan nagyra.Lisztezett nyújtótáblára borítottam és 2,5cm vastagra nyújtottam. A tetejét egy éles sima késsel berácsoztam, majd egy 4cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőlemezre sorakoztattam és újabb 30 percig kelesztettem.Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt pogácsákat felvert tojássárgával lekentem, majd aranybarnára sütöttem.