Óriás diós csiga

  • 2021.02.04.
  • 6

Diós kalácsból vagy péksüteményből nálunk soha nem lehet eleget sütni, nagyon szeretjük. De, hogy mégis ne ugyanazt a kalácsféleséget együk mindig, próbálom variálni a formázását. Ezt a óriás diós csiga ötletét, egy régebben készített óriás fahéjas csiga adta, csak most teljes kiőrlésű lisztből készítettem és dióval töltöttem meg. Ha te is csiga rajongó vagy, mindenképpen készítsd el. :)Ja, és ha mégsem diós csigára vágynál, készítsd kedvenc töltelékeddel.
Megj.: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el a tésztát, nyugodtan használd az óriás fahéjas csigánál szereplő receptet. Ide kattintva megtalálod.Hozzávalók a tésztához:- 1 tojás- 2 ek méz (vagy 5 dkg eritrti)- kb. 2,8 -3 dl tej- 1 csipet só- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búzasikér- 1 cs. szárított élesztő- 5 dkg vajMegj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,8 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.Hozzávalók a töltelékhez:- 20 dkg darált dió- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 ek szilvalekvár- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,3 dl tejTetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk vízElkészítés:2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a mézet és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.A töltelékhez a darált diót, a citromhéjat egy tálba szórjuk és elkeverjük.
A szilvalekvárt és a mézet egy tálkába tesszük, majd ráöntjük a forró tej felét, és egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a diós keverékhez, és elkeverjük még annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen kb. 36x45 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós tölteléket, majd hosszába 6 darab 6 cm széles csíkra vágjuk.Az első tésztacsíkot lazán feltekerjük, majd a sütőpapírral kibélelt 25 cm-es kerek sütőforma közepére helyezzük.
A többi tésztacsíkot egyenként óvatosan köré tekerjük úgy, hogy a végek egy kicsit fedjék egymást. Végeredményként egy nagy csigát kell kapjunk.Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percig újra kelesztjük.Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 175 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)A kész csigát a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.Cikkekre vágva vagy a rétegeket letekerve fogyasztjuk. :)