Teljes kiőrlésű olívabogyós gyökérkenyér

  • 2021.01.25.
  • 8

A világ legegyszerűbb kenyerét hoztam ma, ezt az olívabogyós gyökérkenyeret, ami nem igényel 1 perc dagasztást sem. Megvagyunk szokva, ha finom kenyeret szeretnénk sütni, akkor hosszú percekig kell dagasztani, ami valljuk be elég fárasztó ha nincs dagasztógépünk. Viszont ennél a gyökérkenyérnél csak össze kell kavarni a hozzávalókat, majd lefedve pihentetni, formázni és megsütni. Lényegében alig van 5 perc dolgunk vele, ami talán nehezebb, kivárni a hosszabb kelesztési idejét.
Próbáltam éjszakai kelesztéssel is, amikor 12 órát pihent a hűtőben, de kevesebb kelesztési idővel is készítettem, amikor 4 órát pihent a konyhapulton. Természetesen olívabogyó nélkül is finom lesz, de ízesíthetjük aszalt paradicsommal, sült hagymával vagy zöld fűszerekkel is, akár különböző magvakkal is gazdagíthatjuk. Szerintem, ha otthon szeretnél kenyeret készíteni, nyugodtan készítsd el ezt a gyökérkenyeret, hisz elronthatatlan. Ennél egyszerűbb és finomabb kenyér nem hiszem hogy létezik. A héja ropogós, belseje finom puha. Nálunk most ez lett a mindennapi kenyerünk. :)Hozzávalók a 2 kenyérhez:- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt- 7 dkg búzasikér- 2 tk só- 12 g friss vagy 3 g szárított élesztő- 2 ek olaj- kb. 5 dl viz- 5 dkg fekete olívaolaj kimagozva és kisebb darabokra vágvaMegj. Amennyiben fehér finomliszttel készítenéd a kenyeret, az 50 dkg liszthez
kb. 4 dl viz lesz szükséges.Elkészítés:A lisztet és a búzasikért egy nagyobb tálba mérjük, amiben majd keleszteni is tudjuk. Rászórjuk a sót és a szárított élesztőt, elkavarjuk, majd az olajjal és vízzel együtt egy fakanállal elkavarjuk.A vízből előbb 4,6 dl-et adjunk hozzá, a többit csak szükség esetén. A tészta állaga lágy kell legyen, nokedlire hasonlít.Tetejét lefedjük folpackkal, majd hűtőbe pihentetjük 10-12 órát, vagy konyhapulton 4-6 órát.Ezután egy bőven lisztezett felületre borítjuk, két részre osztjuk, majd egyenként kb. 20x25 cm nagyságú téglalappá lapogatjuk. A tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel, és a tenyerünk is legyen lisztes, mert nagyon ragacsos a tészta, és így könnyebben tudjuk kezelni a masszát.A tésztalapot megszórjuk az olívabogyó darabokkal, majd bejgliszerűen feltekerjük. A kapott hengert, a két végénél fogva ellentétes irányban párszor megcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt, enyhén lisztezett tepsire tesszük.
Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 40 percig pihentetjük.A sütőt előmelegítjük 220 fokra, és aljába egy hőálló tálba vizet teszünk, majd betoljuk a kenyereket.
Megj: Ha elfelejtünk egy tálba vizet tenni a sütő aljába, akkor 4-5 jégdarabot is dobhatunk a sütőben, amikor tesszük be a kenyereket.Kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. Akkor van meg, ha szép aranybarna a színe, és az alját megkopogtatva, kongó hangot ad.Rácsra téve kihűtjük.