Mézes-kókuszos keksz

  • 2021.01.29.
  • 3

Kókuszos kekszre vágytunk, s hogy egy kicsit becsapjam magunkat, ilyen apró mézes-kókuszos kekszeket készítettem. 90 darab falatnyi keksz lett belőle, és mivel a csoki nem árt semminek, az egyik sarkukat olvasztott étcsokoládéba mártottam. Gondolhatnánk, hogy sok lett, ami igaz is, de gyorsan fogytak. Természetesen nagyobb kiszúrót is használhatunk, csak ebben az esetben vegyük figyelembe, hogy a sütési is idő is nő pár perccel. A csokoládéval való díszítést elhagyhatjuk, de én nem ajánlom, a csoki-kókusz páros csakis jó lehet. :)Hozzávalók:- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt- 5 dkg kókuszreszelék- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja- 1 csipet só- 1 tk sütőpor- 10 dkg vaj- 7 dkg méz- 1 tojás- szükség esetén 1-2 ek vízDíszíteni:
- kb. 10 dkg étcsokoládéElkészítés:A lisztet, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a sót és a sütőport egy nagyobb tálba mérjük, és összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a hideg vajat, majd kisebb fészket alakítunk ki a közepében. Beletesszük a mézet és az egész tojást, és egyneművé dolgozzuk. (Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel).Megj.:

Ha nem állna össze a massza adjunk hozzá egy kevés vizet.
Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.Így járunk el a másik tésztadarabbal is.Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kiszúrt kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)A sütőből kivéve 5 percet a tepsin pihentetjük, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.A kihűlt kekszek egyik sarkát mártsuk vízgőz fölött olvasztott étcsokoládéba, majd tegyük sütőpapírra száradni őket.Légmentesen záródó dobozba tároljuk.