Mustáros pogácsa

  • 2020.12.28.
  • 9

Alig múlt el Karácsony, ami remélem mindenkinek kellemesen telt, máris készülhetünk az év végére, szilveszterre. Ha a Karácsony inkább a bejgliről és az édes süteményekről szól, szilveszterkor a sós harapnivalók kerülnek előtérben. Nálunk mindig készül valamilyen pogácsa, mert az olyan finom önmagában is, de kencékkel is kiváló párosítás lehet. Sokféle ízvilágú pogácsát kipróbáltam már, most a mustáros pogácsa ideje jött el. Finom lett, nekünk ízlett, a mustár íze nem túl intenzív, csak annyira érezhető, amitől még kellemes. Próbáljátok ki ti is! :)A lent megadott hozzávalókból 41 darab 4x4 cm nagyságú mustáros pogácsa lett, de ennek a száma változhat a kiszúrt pogácsák nagyságától.Hozzávalók:- 0,5 dl langyos tej- 1/2 tk méz- 1,8 dkg friss élesztő- 30 dkg teljes kiőrlésű búza liszt- 5 dkg búzasikér- 2 tk só- 5 dkg vaj- 3 ek mustár- kb. 4-5 ek tejföl- 1 tojásTetejét lekenni: - 1/2 tojásfehérjeTetejét megszórni: - egész mákszemElkészítés:A langyos tejbe belekavarjuk a mézet, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakartjuk az edényt, és félretesszük pár percre.A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojást, a mustárt, a felfutott élesztőt,
egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.Ezután enyhén olajozott felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 20 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk egész mákszemmel.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!